Saturday 13 October 2012

Europees vennootschapsrecht (met dank aan wikipedia)

Europees vennootschapsrecht
Meer en meer erkennen de verschillende landen elkaars vennootschappen, onder meer bij internationale zetelverplaatsing. Het Europees Hof van Justitie heeft dit recht erkend als een uitvloeisel van het recht op vrij verkeer dat voorzien is in de Europese verdragen. Dat betekent onder meer dat een vennootschap kan "verhuizen" van het ene land naar het andere zonder verlies van rechtspersoonlijkheid.
Voor de verschillende Europese vennootschapsvormen, zie het artikel over vennootschappen.

Nederlands vennootschaprecht

Voor de verschillende Nederlandse vennootschapsvormen, zie het artikel over vennootschappen.

Belgisch vennootschapsrecht

Tot voor kort werd in België de vennootschap in het burgerlijk wetboek omschreven als een soort overeenkomst. Daarnaast beschreef het Wetboek van koophandel de zogenaamde handelsvennootschappen. In 1999 werden al deze bepalingen opgeheven en werd een volledig nieuw Wetboek van Vennootschappen uitgevaardigd.
Een vennootschap wordt opgericht door een contract waarbij men iets in gemeenschap brengt met de bedoeling winst te maken. Een groep vrienden die samen op de Lotto spelen hebben dus een vennootschap, meer bepaald een eenvoudige maatschap zonder rechtspersoonlijkheid. In bepaalde gevallen kan een vennootschap ook worden opgericht door een rechtshandeling van één persoon; dan hebben wij een éénpersoonsvennootschap.
In tegenstelling tot Nederland kent België een onderscheid tussen burgerlijke en handelsvennootschappen. Handelsvennootschappen zijn die vennootschappen die het stellen van daden van koophandel tot doel hebben.
Voor de verschillende Belgische vennootschapsvormen, zie het artikel over vennootschappen.