Tuesday 4 December 2012

Detacheren vanuit Bulgarije naar Belgie (volgens europa.eu)

  • 1ste fase: 1 januari 2007 tot 31 december 2008
  • 2de fase: 1 januari 2009 tot 31 december 2011
  • 3de fase: 1 januari 2012 tot 31 december 2013
Een aantal EU-landen leggen nog steeds beperkingen op aan het recht van Bulgaarse en Roemeense burgers om in hun land te werken.
In Oostenrijk kunnen werkzoekenden een vergunning krijgen voor 67 beroepen waarvoor volgens onderzoek een tekort aan arbeidskrachten bestaat.
Duitsland heeft de regels versoepeld en eist geen vergunning meer voor:
  • ervaren werkzoekenden met een universitair diploma die op hun vakgebied gaan werken,
  • seizoenarbeiders,
  • mensen die binnen hun bedrijf een beroepsopleiding willen volgen.
Ook geeft Duitsland ongeacht de situatie op de arbeidsmarkt werkvergunningen voor ieder beroep dat in Duitsland alleen gediplomeerden mogen uitoefenen.
Oostenrijk en Duitsland leggen in bepaalde sectoren, bijvoorbeeld de detachering van werknemers, beperkingen op aan de grensoverschrijdende dienstverlening vanuit Bulgarije en Roemenië.
In België moeten Bulgaarse en Roemeense werknemers een werkvergunning aanvragen. Werkvergunningen worden zonder verder onderzoek van de arbeidsmarkt verleend voor beroepen waarin een tekort aan arbeidskrachten bestaat, met name laaggeschoold werk zoals chauffeurs, tuiniers, caissières of metselaars.
In Frankrijk moeten Bulgaarse en Roemeense werknemers een werkvergunning aanvragen, maar er geldt een lichtere procedure voor 291 beroepen waarvoor ongeacht de situatie van de arbeidsmarkt een werkvergunning wordt verleend.
In Luxemburg moeten Bulgaarse en Roemeense werknemers een werkvergunning aanvragen, maar er gelden lichtere procedures voor banen in de landbouw, de wijnbouw, het hotel- en cateringwezen en voor mensen met specifieke kwalificaties in de financiële sector.
Malta verstrekt werkvergunningen voor functies waarvoor hoogopgeleide en/of ervaren werknemers nodig zijn en voor de beroepen waarin sprake is van een tekort aan werknemers.
Nederland verlangt dat Bulgaarse en Roemeense werknemers een werkvergunning aanvragen, en verleent die als:
  • er in Nederland of andere EU-landen geen arbeidskrachten beschikbaar zijn,
  • de werkgever goede arbeidsvoorwaarden en huisvesting biedt.
Er kunnen tijdelijke uitzonderingen worden toegestaan voor sectoren waarin sprake is van een tekort aan werknemers.
Het Verenigd Koninkrijk verlangt dat Bulgaarse en Roemeense werknemers een werkvergunning hebben. De werkgever moet de vergunning aanvragen (behalve voor bepaalde typen werk) en de werknemer moet een "accession worker card" (toegangskaart voor werknemers) aanvragen. Het aantal laagopgeleide werknemers wordt beperkt tot bestaande quotaregelingen in de landbouw- en voedselproductiesector. Hoogopgeleide werknemers kunnen, als zij voor een werkvergunning in aanmerking komen, werken in het kader van het Highly Skilled Migrant Programme (programma voor hoogopgeleide migranten).
De Europese Commissie heeft ingestemd met het verzoek van Spanje van 28 juli 2011 om de toegang tot de Spaanse arbeidsmarkt voor Roemeense werknemers tot 31 december 2012 te beperken vanwege de grote problemen op de arbeidsmarkt.