Ingrediënten voor 4 personen
4 grote of 8 kleine appels
60 gram rozijnen
5 eetlepels citroensap
mespunt kaneel
50 gram gesmolten boter
2 eetlepels koksroom/koffiemelk
100 gram gekookte rijst
50 à 75 gram suiker
Hulpmiddelen
Ovenschaal, oven
Voorbereiding
Was de appels en droog ze af. Was de rozijnen in een zeef,
verwijder de steeltjes en droog ze op keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 175°C. Schuif het rooster in het
midden van de oven.
Bereidingswijze
Roer 3 eetlepels citroensap met wat kaneel door de rozijnen.
Bestrijk een ovenschotel met boter. Schep de rest van de boter met de room door
de rijst. Snijd aan de bovenkant van de appels een flinke kap af, neem met een
lepeltje het klokhuis uit de appels en hol ze verder uit. Let erop dat de schil
in ieder geval heel blijft.
Schep de rozijnen met suiker naar smaak door de rijst en
verdeel die over de uitgeholde appels.
Zet de appels in de ovenschaal in de oven en zet de kap weer
op de appels.
Los 2 à 3 eetlepels suiker op in 2 dl. water, voeg daar de
rest van het citroensap aan toe en schenk de vloeistof over appels in de
ovenschaal.
Zet de ovenschaal in de oven tot het dessert door en door
warm is en de appels zacht zijn geworden.
Bron: www.vakantielandbulgarije.nl