Elke keuken kent een keur aan invloeden van buitenaf. Zo ook
de Bulgaarse keuken, beïnvloed door Ottomaanse, Griekse, Servische, Roemeense
en Joodse volkeren. In het boekje 40 Bulgaarse recepten staan de recepten van
20 bijzondere Bulgaarse jongeren. Bulgaren die de opbrengsten van het
kookboekje bovendien hard kunnen gebruiken.
20 portretten van
Bulgaarse jongeren, omlijst met recepten uit de stevige Bulgaarse keuken. 40
Bulgaarse recepten laat de thuiskok kennismaken met een keuken die we in
Nederland niet vaak tegenkomen. Tevens is het boekje ook in een ander opzicht
een eyeopener: we maken kennis met de schrijnende omstandigheden waar sommige
verstandelijk of lichamelijk gehandicapte kinderen in Bulgarije leven.
Robuuste keuken
Het kookboekje bevat robuuste gerechten als Bulgaarse
moessaka afgewisseld met opvallend lichte recepten, zoals koude komkommersoep
met walnoten. Nee, het boek is niet handig ingedeeld. Zo weet je al bladerende
bijvoorbeeld niet of je bij de voor-, hoofd- of nagerechten kijkt. Wel zijn de
recepten omlijst met fijn beeld en slepen de persoonlijke verhalen van de
kinderen en jongeren je mee naar een cultuur die qua smaak en beleving nog ver
van ons bed staat.
Proef, lees en beleef: 40 Bulgaars recepten is een
intrigerend en smakelijk kookboek.
Recept voor Bulgaarse moessaka met gehakt – voor 4 porties
500 gr gehakt
1 kilo aardappelen
1 ui + 2 tomaten
1 tl paprikapoeder
1 tl tsjoebritsa
1 tl gedroogde munt
1 tl (olijf)olie
zout&peper
Voor het korstje:
2 eieren
200 gr (Bulgaarse) yoghurt mespuntje soda biacarbonaat
Bereidingswijze
Pel de uien, snijd de in kleine stukjes en bak ze in 1
eetlepel (olijf)olie tot ze glazig zijn. Voeg het gehakt eraan toe en de
kruiden. Schep dit goed door elkaar. Laat het gehakt op een middelhoog vuur
circa 6 minuten bakken. Draai het vuur lager.
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Vet een
niet al te lage ovenschaal in met boter of olie. Doe daar de aardappelblokjes
in en daarna het gehaktmengsel. Schep dit goed door elkaar.
Voeg daarna warm water toe totdat het mengsel net onder
staat. Zet de schaal in een voorverwarmde oven (200 grande).
Sla vervolgens de eieren stuk in een schaal, voeg de yoghurt
en de soda eraan toe, plus wat zout. Roer dit goed door elkaar. Haal het
gehaktmengsel na 30 minuten uit de oven en giet het eier-yoghurt-mengsel er
gelijkmatig overheen. Zet de moessaka in de oven en laat 10 tot 15 minuten
garen totdat het korstje lichtbruin is.
(bron: http://www.telegraaf.nl)