Bulgaarse wijn regio's
Bulgarije is geografisch verdeeld in vijf wijnproducerende gebieden. Elk gebiedt valt door zijn unieke eigenschappen op.
Noordelijk gebied - de Donauvlakte. Dit gebied heeft rond 30% van de wijngaarden in het land en omvat drie subregio's (oostelijk, centraal, westelijk)
Oostelijk gebied - Dit gebied heeft rond 30% van de wijngaarden en omvat drie subregio's (noordelijke zeekust, binnenland, zuidelijke zeekust)
Onderbalkans gebied - Het ligt aan de zuidelijke voet van de Balkan en heeft twee subregio's: westelijk en oostelijk. Het omvat de Sungurlarevallei waar vooral „Rode Misket“ geteeld wordt, bestemd voor de productie van droge en halfdroge wijnen. De westelijke subregio spreidt zich over de Rozenvallei.
Zuidelijk gebied - het omvat rond 35% van de wijngaardmassieven en karakteriseert zich met een continentaal klimaat en een goede verdeling van de neerslagen tijdens de vegetatieperiode.
Zuidwestelijk gebied - Dit Bulgaarse gebied omvat de zuidwestelijke gedeelten van het land. Het is niet groot maar het bezit een aantal specifieke klimaateigenschappen die zeer vergelijkbaar zijn met de Mediterrane gebieden. Langs de vallei van de rivier Struma wordt het unieke Bulgaarse breedblad -druivenras van Melnik (Shiroka Melnishka) geteeld, dat gebruikt wordt voor de productie van droge en halfdroge wijnen. De variaties Cabernet Sauvignon, Merlot en Pamid worden ook in die streek gekweekt. De plaatselijk wijnen onderscheiden zich door een volle smaak met kruidige zuidelijke tonen.