Voor 6 - 10 personen:
witte wijn (1 fles plus 1 glas)
5 dl azijn
3 wortels, in stukken
2 stengels bleekselderij, in stukken
6 uien
3 blaadjes laurier
verse tijm
1,5 kilo biologische varkensschouder
1 bol knoflook, door midden gesneden
2 rode pepers, fijn gehakt
150 gram roomboter
2 el paprikapoeder
peper en zout
Maak eerst de marinade:
breng 1,5 liter water aan de kook
met 7 dl witte wijn, de azijn, wortel, bleekselderij, 2 uien, knoflook, en
laurier. Zet uit, en laat goed afkoelen. Snijd de varkensschouder in dikke
plakken, en leg ze 12 uur of langer in de marinade.
Snipper 4 uien grof, bak ze met de rode peper, paprikapoeder
en tijm in de boter, 10 minuten op laag vuur, en roer goed. Haal het vlees uit
de marinade, dep goed droog, en kruid met zout en peper. Bak het vlees in
porties om en om bruin in olijfolie. Beleg het vlees met het uienmengsel, en
leg de plakken tegen elkaar in een ingevette ovenschaal. Lepel er nog wat van
de uien over, en bak 1 uur op 125 graden. Schenk na het eerste kwartier nog een
glas witte wijn in de schaal. Serveren met kool of kropsla.