Banitsa is een traditioneel Bulgaars gebak dat men kan eten
als ontbijt, dessert, lichte maaltijd of snack. Dit hangt af van de vulling. De
banitsa maakt soms deel uit van het kerstmaal, versierd met munten, kleine
bedeltjes en in folie verpakte berichtjes. Bulgarije is niet het enige land
waar men dit gebak eet. Griekenland, Servië, Turkije, Rusland en andere landen
hebben allemaal hun eigen versie van het gebak.
Hoe te bereiden:
Zet een pak bloem
op een warm oppervlakt voor ongeveer 15 min.
Meng de bloem met
water en zout om deeg te gaan maken.
Maak drie platte deegballen, smeer ze in met
olie en laat ze 20 min liggen.
Rol de deegballen
uit tot drie platte lappen
Meng de eieren met
kaas in een andere kom
Giet wat olie over
de deeg, de eieren en de kaas
Rol de deeg op en
leg het in de vorm van een slang in de bakvorm.
Smeer wat boter
over de banitsa en zet het gebak in de oven.
Bak in voorwarmde
oven op 200C, 40 minuten.