Sunday, 17 February 2013

Bulgaarse Banitsa



Banitsa is een traditioneel Bulgaars gebak dat men kan eten als ontbijt, dessert, lichte maaltijd of snack. Dit hangt af van de vulling. De banitsa maakt soms deel uit van het kerstmaal, versierd met munten, kleine bedeltjes en in folie verpakte berichtjes. Bulgarije is niet het enige land waar men dit gebak eet. Griekenland, Servië, Turkije, Rusland en andere landen hebben allemaal hun eigen versie van het gebak.

Hoe te bereiden:

    Zet een pak bloem op een warm oppervlakt voor ongeveer 15 min.
    Meng de bloem met water en zout om deeg te gaan maken.
    Maak drie platte deegballen, smeer ze in met olie en laat ze 20 min liggen.
    Rol de deegballen uit tot drie platte lappen
    Meng de eieren met kaas in een andere kom
    Giet wat olie over de deeg, de eieren en de kaas
    Rol de deeg op en leg het in de vorm van een slang in de bakvorm.
    Smeer wat boter over de banitsa en zet het gebak in de oven.
    Bak in voorwarmde oven op 200C, 40 minuten.