Banitsa
'Banitsa', een gebak, wordt bereid met laagjes filodeeg en
opgeklopte eieren. Het deeg wordt gebakken in de oven en geserveerd met
yoghurt, ayran of boza. 'Banitsa' staat voornamelijk 's ochtends op het menu. Het gebak
kan naar voorkeur koud of warm gegeten worden.
Ashuré
'Ashuré' is oorspronkelijk een Turks dessert. Het dessert is
een mengsel van granen, vruchten en noten.
Moussaka
'Moussaka', een aubergine-gerecht, wordt vooral in de Balkan
en in het Midden-Oosten bereid. In Bulgarije wordt de moussaka klaargemaakt met
aardappelen of aubergines en tomaten. De ingrediënten worden overgoten met een
witte saus en kazen, de 'Moussaka' wordt in de oven gebakken.
Sarma
'Sarma' bestaat uit druivenbladeren gevuld met rijst,
tomaten en gehakt. 'Sarma' is van Turks origine, maar populair in heel
Centraal-Azië en de Balkan.
Gyuvech
'Gyuvech' is een Bulgaarse ovenschotel die gemaakt wordt van
rundvlees, olijven, tomaten, champignons, rijst en uien. De schotel wordt op
smaak gebracht met verschillende soorten kruiden en specerijen. 'Gyuvech' wordt
geserveerd met 'Balkan Mixed Salad', een combinatie van geroosterde aubergines,
zoete pepers, knoflook, tomaten en azijn.
Kebapcheta
'Kebapcheta' zijn pittige worstjes die op de barbecue worden
klaargemaakt.
Kufte