Saturday 16 March 2013

Bulgaarse wijnen (bron: www.anderewijn.nl)


In Bulgarije werd al duizenden jaren voor Christus wijn gemaakt. Het is een van de oudste wijnlanden ter wereld. Tot aan de Tweede Wereldoorlog waren het vooral kleine wijnboertjes, die voor de lokale consumptie produceerden.

In de jaren 1980 en 1990 waren de Bulgaren opmerkelijk succesvol op de Europese wijnmarkt. Bulgarije was zelfs één van de grootste wijnexporteurs ter wereld. Bulgaarse wijn werd synoniem voor rode wijnen met een uitstekende prijskwaliteit verhouding. Ook menige Hollander haalde in deze jaren graag een flesjes Bulgaars rood bij de supermarkt.

Door de lage verkoopprijzen bleven de broodnodige investeringen achter. Dat is de afgelopen tien jaar veranderd. Bulgaarse wetgeving verplichtte wijnmakers om tenminste 70% van de winst te investeren in nieuwe houten barriques en kelderapparatuur. De Bulgaarse wijnbouw is hierdoor in rap tempo gemoderniseerd.

Internationale en inheemse druivensoorten
Het succes van de Bulgaarse wijn aan het eind van de vorige eeuw had te maken met de nauwe betrokkenheid van de Amerikaanse Universiteit van California. De Amerikanen adviseerden vooral populaire druivensoorten als Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay aan te planten. Het Bulgaarse klimaat leent zich uitstekend voor deze druiven. En de Amerikanen dachten dat de vraag naar wijn van deze 'usual suspects' nog flink zou stijgen.

Daardoor is tegenwoordig meer dan de helft van de aangeplante druiven blauw en zijn Cabernet Sauvignon en Merlot veruit de belangrijkste, gevolgd door inheemse rassen als Mavrud, Rubin, Melnik en Gamza (Kadarka).

Ook internationale witte druivensoorten als Sauvignon Blanc, Chardonnay, Aligoté en Riesling vind je in Bulgarije in overvloed. De belangrijkste inheemse witte soorten zijn de muskaatachtige Dimiat en Miskat.

Bulgaarse wijnen van internationale druiven hebben nog steeds een goede prijs-kwaliteitverhouding, al is de prijs niet meer zo spectaculair laag als in de jaren '80. Voor de avontuurlijke wijndrinkers zijn de wijnen van inheemse druiven het meest interessant. De rode zijn sappig, met vaak zoetig rood fruit in de smaak. De Mavrud is waarschijnlijk de stevigste. Die geeft dieprode wijn met een kruidige smaak waarin je drop en laurier herkent. Een druif met veel potentieel. Dat geldt ook voor de Melnik, die expressieve wijnen met veel rood fruit en fijne specerijen geeft.