In Bulgarije werd al duizenden jaren voor Christus wijn
gemaakt. Het is een van de oudste wijnlanden ter wereld. Tot aan de Tweede
Wereldoorlog waren het vooral kleine wijnboertjes, die voor de lokale
consumptie produceerden.
In de jaren 1980 en 1990 waren de Bulgaren opmerkelijk
succesvol op de Europese wijnmarkt. Bulgarije was zelfs één van de grootste
wijnexporteurs ter wereld. Bulgaarse wijn werd synoniem voor rode wijnen met
een uitstekende prijskwaliteit verhouding. Ook menige Hollander haalde in deze
jaren graag een flesjes Bulgaars rood bij de supermarkt.
Door de lage verkoopprijzen bleven de broodnodige
investeringen achter. Dat is de afgelopen tien jaar veranderd. Bulgaarse
wetgeving verplichtte wijnmakers om tenminste 70% van de winst te investeren in
nieuwe houten barriques en kelderapparatuur. De Bulgaarse wijnbouw is hierdoor
in rap tempo gemoderniseerd.
Internationale en inheemse druivensoorten
Het succes van de Bulgaarse wijn aan het eind van de vorige
eeuw had te maken met de nauwe betrokkenheid van de Amerikaanse Universiteit
van California. De Amerikanen adviseerden vooral populaire druivensoorten als
Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay aan te planten. Het Bulgaarse klimaat
leent zich uitstekend voor deze druiven. En de Amerikanen dachten dat de vraag
naar wijn van deze 'usual suspects' nog flink zou stijgen.
Daardoor is tegenwoordig meer dan de helft van de
aangeplante druiven blauw en zijn Cabernet Sauvignon en Merlot veruit de
belangrijkste, gevolgd door inheemse rassen als Mavrud, Rubin, Melnik en Gamza
(Kadarka).
Ook internationale witte druivensoorten als Sauvignon Blanc,
Chardonnay, Aligoté en Riesling vind je in Bulgarije in overvloed. De
belangrijkste inheemse witte soorten zijn de muskaatachtige Dimiat en Miskat.
Bulgaarse wijnen van internationale druiven hebben nog
steeds een goede prijs-kwaliteitverhouding, al is de prijs niet meer zo
spectaculair laag als in de jaren '80. Voor de avontuurlijke wijndrinkers zijn
de wijnen van inheemse druiven het meest interessant. De rode zijn sappig, met
vaak zoetig rood fruit in de smaak. De Mavrud is waarschijnlijk de stevigste.
Die geeft dieprode wijn met een kruidige smaak waarin je drop en laurier
herkent. Een druif met veel potentieel. Dat geldt ook voor de Melnik, die
expressieve wijnen met veel rood fruit en fijne specerijen geeft.