Bulgarije kent al wijnbouw sinds drieduizend jaar. Met ups
en vooral downs. Tijdens de Ottomaanse bezetting bleven wijngaarden in gebruik
voor de teelt van tafeldruiven. Rond 1900 begon de moderne Bulgaarse wijnbouw
door coöperaties van kleine wijnboeren. Na WO II brachten de communisten deze
onder in grote combinaten die hoofdzakelijk voor export naar de Sovjetunie
produceerden. Niettemin was Bulgarije het eerste Oostblokland dat zijn
wijnindustrie afstemde op de markt in Noordwest-Europa. Al in de jaren '60
werden wijngaarden met 'internationale' druivenrassen aangeplant. Het succes
van de Bulgaarse wijnen nieuwe stijl is echter van voorbijgaande aard gebleken.
Wellicht dat de kansen weer keren nu Bulgarije is toegetreden tot de Europese
Unie.
Vijf zones
Wijngaarden in Bulgarije liggen verspreid over heel het
land, met uitzondering van het bergachtige middendeel. Voor het merendeel
hebben de Bulgaarse wijngebieden een continentaal klimaat met warme zomers en
een vrij strenge winter. Alleen langs de Zwarte Zee is het klimaat meer
mediterraan van karakter. Er zijn in totaal vijf regio's: het Noorden, langs de
Donau, produceert zowel wit als rood, o.a. in Suhindol. Het Oosten, met de
matigende klimatologische invloed van de Zwarte Zee, brengt hoofdzakelijk witte
wijnen voort. De Sub-Balkan, met o.a. Sliven, is een heuvelachtig gebied aan de
voet van het Balkangebergte. Het Zuiden is de belangrijkste regio van Bulgarije
en produceert goede rode wijnen (o.a. Merlot) in Haslovo, Stambolovo en
Assenovgrad. Het Zuidwesten tenslotte is het gebiedje rond Melnik, tegen de
grens met Griekenland en Macedonië. Binnen deze vijf regio's liggen 28
herkomstgebieden voor kwaliteitswijn met de status van controliran region.
Druiven uit oost en west
Bulgarije produceert iets meer witte dan rode wijnen,
hoofdzakelijk cépagewijnen. Het heeft een gevarieerde aanplant met zowel
regionale als internationale druivenrassen. Tot de tweede categorie behoren
o.a. cabernet sauvignon, merlot en pinot noir. Regionale rassen met een meer
Bulgaarse smaak zijn o.a. mavrud, melnik en gamza (alias kadarka in Hongarije).
Bij de witte bestaat een vergelijkbare tweedeling.
Internationale witte druiven zijn o.a. chardonnay, riesling, sauvignon blanc en
gewürztraminer. Echt Bulgaarse witte rassen zijn dimiat en misket. Verder
aangeplant zijn onder meer rkatsiteli, fetiaska (= feteasca in buurland
Roemenië), aligoté, ugni blanc, welschriesling en muskat ottonel.
(bron: http://wijn.nl)