Saturday 6 April 2013

Bulgaarse wijn


Bulgarije kent al wijnbouw sinds drieduizend jaar. Met ups en vooral downs. Tijdens de Ottomaanse bezetting bleven wijngaarden in gebruik voor de teelt van tafeldruiven. Rond 1900 begon de moderne Bulgaarse wijnbouw door coöperaties van kleine wijnboeren. Na WO II brachten de communisten deze onder in grote combinaten die hoofdzakelijk voor export naar de Sovjetunie produceerden. Niettemin was Bulgarije het eerste Oostblokland dat zijn wijnindustrie afstemde op de markt in Noordwest-Europa. Al in de jaren '60 werden wijngaarden met 'internationale' druivenrassen aangeplant. Het succes van de Bulgaarse wijnen nieuwe stijl is echter van voorbijgaande aard gebleken. Wellicht dat de kansen weer keren nu Bulgarije is toegetreden tot de Europese Unie.

Vijf zones

Wijngaarden in Bulgarije liggen verspreid over heel het land, met uitzondering van het bergachtige middendeel. Voor het merendeel hebben de Bulgaarse wijngebieden een continentaal klimaat met warme zomers en een vrij strenge winter. Alleen langs de Zwarte Zee is het klimaat meer mediterraan van karakter. Er zijn in totaal vijf regio's: het Noorden, langs de Donau, produceert zowel wit als rood, o.a. in Suhindol. Het Oosten, met de matigende klimatologische invloed van de Zwarte Zee, brengt hoofdzakelijk witte wijnen voort. De Sub-Balkan, met o.a. Sliven, is een heuvelachtig gebied aan de voet van het Balkangebergte. Het Zuiden is de belangrijkste regio van Bulgarije en produceert goede rode wijnen (o.a. Merlot) in Haslovo, Stambolovo en Assenovgrad. Het Zuidwesten tenslotte is het gebiedje rond Melnik, tegen de grens met Griekenland en Macedonië. Binnen deze vijf regio's liggen 28 herkomstgebieden voor kwaliteitswijn met de status van controliran region.

Druiven uit oost en west

Bulgarije produceert iets meer witte dan rode wijnen, hoofdzakelijk cépagewijnen. Het heeft een gevarieerde aanplant met zowel regionale als internationale druivenrassen. Tot de tweede categorie behoren o.a. cabernet sauvignon, merlot en pinot noir. Regionale rassen met een meer Bulgaarse smaak zijn o.a. mavrud, melnik en gamza (alias kadarka in Hongarije).

Bij de witte bestaat een vergelijkbare tweedeling. Internationale witte druiven zijn o.a. chardonnay, riesling, sauvignon blanc en gewürztraminer. Echt Bulgaarse witte rassen zijn dimiat en misket. Verder aangeplant zijn onder meer rkatsiteli, fetiaska (= feteasca in buurland Roemenië), aligoté, ugni blanc, welschriesling en muskat ottonel.

(bron: http://wijn.nl)