Sunday 2 June 2013

België op één na meest corrupte land van West-Europa


BERLIJN (reuter/afp) - Na Italië is België het meest corrupte land in West-Europa. Dat blijkt uit een lijst die de anti-corruptieorganisatie Transparency International (TI) donderdag heeft gepubliceerd. Nigeria, Bolivië, Colombia en Rusland zijn de meest corrupte, de Scandinavische landen de minst corrupte landen ter wereld. België staat pas 26ste op de lijst van de minst corrupte landen en laat ook Griekenland (25ste) en Spanje (24ste) voorgaan.
TI is in Berlijn gevestigd en is een organisatie die bestaat uit een dozijn economisten, universitairen en specialisten in opiniepeilingen, hoofdzakelijk uit Duitsland en de VS. De lijst geeft weer hoe zakenmensen, politieke analisten en de publieke opinie denken over de graad van corruptie in hun land. Slechts 52 landen gaven voldoende gegevens vrij, zodat het lang niet zeker is dat Nigeria het meest corrupte land ter wereld is.
Volgens TI is corruptie niet alleen een fenomeen van Derde Wereldlanden. De organisatie verwijst bijvoorbeeld naar België om deze stelling te staven. Kijk maar eens hoe België het afgelopen jaar in het nieuws is geweest met allerlei corruptieschandalen. Corruptie is in België één van de belangrijkste bekommernissen geworden in de publieke opinie, stelt TI-voorzitter en gewezen directeur van de Wereldbank Peter Eigen.
Singapore daarentegen is veel minder corrupt. Het is het negende minst corrupte land van de 52 onderzochte staten, voegt Eigen er aan toe. Eigen verwijst naar deze stad-staat om aan te tonen dat de link tussen democratie en de graad van corruptie niet altijd even duidelijk is.
Op een schaal van 0 tot 10 - van meest tot minst corrupt - haalde Nigeria een score van 1,76, waarmee het net als vorig jaar de lijst aanvoert. Bolivië en Colombia volgen met een score van respectievelijk 2,05 en 2,23. Rusland, Pakistan, Mexico, Indonesië, India, Venezuela en Vietnam vervolledigen in die volgorde de top-10.
De Scandinavische landen zijn het meest corruptievrij. Denemarken is daarbij koploper met 9,94, gevolgd door Finland (9,48) en Zweden (9,34). Nieuw-Zeeland viel van de eerste plaats terug naar de vierde met een score van 9,23. Canada, Nederland, Noorwegen, Australië, Singapore en Luxemburg bezetten de plaatsen van vijf tot tien.
Volgens TI wakkeren westerse multinationals de corruptie in Derde Wereldlanden aan. Zij aarzelen niet om smeergeld te betalen om bepaalde contracten binnen te rijven. Ook sommige westerse landen zoals Duitsland doen daar aan mee. Ze laten bedrijven toe smeergeld aan buitenlandse bedrijven te laten registreren als nuttige uitgaven die kunnen worden afgetrokken van de belastingen.


Production & Copyright © Tijdnet