Sunday, 3 November 2013

De Bulgaarse taal

De officiële taal van Bulgarije is het Bulgaars dat door de overgrote meerderheid van de bevolking wordt gesproken. In toeristische gebieden zijn veel informatieborden in het Engels en veel menukaarten hebben daar een Engelse vertaling. De staf van hotels, restaurants en cafés kan zich eveneens vaak uitdrukken in een vreemde taal. Naambordjes en richtingaanwijzers zijn bijna overal in het Cyrillisch.

Het Bulgaars is een Zuidslavische taal, het schrift is net als in Rusland Cyrillisch. Het Slavische alfabet is geïntroduceerd in de negende eeuw door de monniken Cyrillus en Methodius; het is echter nog een lange tijd in ontwikkeling gebleven. Als schrift was tot in de elfde eeuw het Glagolitisch in gebruik en daarna het Cyrillisch, net als in Rusland, Servië en Macedonië.

Er zijn enkele dialecten. Het Macedonisch wordt in Bulgarije als Bulgaars dialect beschouwd en als zodanig erkend. Circa 10% van de bevolking spreekt Turks. Verder worden er enkele zigeunertalen gesproken waarvan de Roma-taal de belangrijkste is.

Het Russisch is de tweede taal van oudere Bulgaren. Vooral in de grote steden is de kennis van vreemde talen steeds beter. Veel Bulgaren leren vreemde talen, waarbij Engels de rol van het Russisch als belangrijkste vreemde taal volledig heeft overgenomen.

Na vijf eeuwen van Turkse overheersing ontwaakte in de 19e eeuw de Bulgaarse cultuur toen schrijvers en kunstenaars het nationale bewustzijn aanwakkerden. Zahari Zograf schilderde mooie fresco’s geïnspireerd door middeleeuwse Bulgaarse houtsnijwerk dat door toegewijde monniken in kloosters is aangebracht.

Het is ’traditie’ dat Bulgaarse dichters een vroege en gewelddadige dood sterven. Hristo Botev was een rebelse volksdichter aan het eind van de 19e eeuw. Dimcho Debelyanov was een lyrische dichter die werd vermoord in WO I en Geo Milev - een dichter uit de periode na de Wereldoorlogen - werd door de politie ontvoerd en vermoord. Een grootheid uit de Bulgaarse literatuur, Ivan Vazov, is een van de weinigen die ouder is geworden dan 30.

De Bulgaarse namen bestaan uit drie delen - persoonlijke, vader en familie. Het is belangrijk te weten dat de achtervoegsels van de vrouwen de vader of familie namen altijd wijzigen door het toevoegen van "a" na de laatste medeklinker!

Pas op! Ja = hoofd schudden zoals voor onze neen en Neen = hoofd schudden zoals voor onze ja.