Wednesday 1 May 2013

Bulgarije gebruikt sedert 1997 terug de wapenspreuk L'union fait la force die ze overnam van België (in het Bulgaars: Съединението прави силата).


Na de Belgische Revolutie in 1830 wordt de wapenspreuk opgenomen, oorspronkelijk enkel in het Frans: L'union fait la force. Pas toen het Nederlands gelijk gesteld werd aan het Frans, nam de Belgische staat de spreuk Eendracht maakt macht aan. Soms vindt men de variante: "Eenheid baart macht". Deze eendracht sloeg in 1830 op de vereniging van de negen provinciën. Deze negen provinciewapens zijn dan ook vertegenwoordigd in het wapenschild van het land. Daarnaast verwees ze eveneens naar de eenheid tussen liberale progressieven en katholieke conservatieven. Ze was immers in 1827/'28 gelanceerd door enkele Luikse krantenuitgevers in hun poging liberalen en katholieken tot samenwerking te brengen in het unionistisch verbond dat uiteindelijk tot de Belgische Revolutie zal leiden en dat tot 1846 (het jaar van de stichting van de Liberale Partij) de Belgische politiek zal overheersten. Alhoewel de spreuk vaak gebruikt wordt in belgicistische of unitaristische kringen (als een oproep aan Vlamingen en Walen, Brusselaars en Duitstaligen om de Belgische eenheid te bewaren), is dit een historische Fehldeutung : de spreuk is dus een unionistische (en niet een unitaristische) slogan. De Duitse versie van de Belgische wapenspreuk luidt Einigkeit macht stark.
Het motto van Brooklyn, een door Nederlanders gesticht stadsdeel van New York, is nog altijd "Eendraght maeckt maght".
Toen Bulgarije een autonoom prinsdom werd in 1887 met een Saksen-Coburger op de troon, nam het land de wapenspreuk L'union fait la force over van België (in het Bulgaars: Съединението прави силата). Nadat de koning werd afgezet in 1946 bleef het de wapenspreuk tot 1948. Na het eindigen van de communistische heerschappij begin jaren '90 bogen de Bulgaarse politieke partijen zich halverwege de jaren negentig over de vraag welk wapen gebruikt moest gaan worden. In 1997 werd besloten dat het oude wapen van het voormalige koninkrijk in gewijzigde vorm gebruikt moest worden.

(bron wikipedia)