De moderne geschiedenis van bier in Bulgarije gaat terug tot
de 18e eeuw, toen bier geïntroduceerd werd door buitenlanders (uit
Oostenrijk-Hongarije, Frankrijk en Zwitserland) kort voor de onafhankelijkheid
van het land.
Hongaarse vluchtelingen in Shumen, na de Hongaarse revolutie
in 1848, brouwden bier maar hun verblijf was niet lang genoeg om bier aan de
massa te kunnen introduceren. De Fransman Ducorp die als spoorwegingenieur in
Sofia werkte tussen 1873 en 1876, startte een kleine brouwerij in Knyazhevo
waar rond de oogsttijd een primitief bier gebrouwen werd.
De eerste commerciële brouwerij in Bulgarije werd opgericht
in Plovdiv door de Zwitsers-Duitsers Rudolf Frick en Friedrich Sulzer in 1876.
Met de hulp van een Zwitsers expert August Bomanti werd deze brouwerij
uitgebouwd in 1879-1881 tot een moderne brouwerij. De Tsjechische brouwer
Frans-Frantisek Milde startte de Shumensko bierfabriek te Shumen in 1882 en was
datzelfde jaar medestichter van de Bulgaarse brouwfederatie. Jiri Prosek
startte samen met zijn broers de Vitosha brouwerij te Sofia en kochten de
kleine brouwerij van Ducorp. De Vitosha brouwerij werd gekend onder de naam
brouwerij Ariana (overgenomen door Heineken en ondertussen gesloten).
Op het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw
groeide de populariteit van bier bij de middenklasse en een aantal brouwerijen
werd opgericht in de meeste grote steden. De brouwerij van de gebroeders
Hadzhislavchevi (Tarnovo Hadzhislavchevi Brothers & Co) werd in november
1892 opgericht en groeide uit tot de meest prestigieuze brouwerij van het land.
Deze brouwerij werd brouwerij Veliko Pivo en verkreeg in 2000 zijn huidige naam
brouwerij Bolyarka.
Na de Tweede Wereldoorlog werden alle brouwerijen
genationaliseerd tot de val van het communisme in 1989. Na de privatisering
werden veel brouwerijen opgekocht door de grote brouwerijgroepen. Van de 13
brouwerijen waren er vier in handen van AB InBev, twee van Carlsberg en twee in
bezit van Heineken.
Ondertussen zijn een aantal van deze brouwerijen gesloten
en de productie overgebracht naar de resterende brouwlocaties.