Thursday, 26 September 2013

Stara Zagora

Stara Zagora wordt beschouwd als een van de oudste nederzettingen van Bulgarije en Zuidoost-Europa. De stad werd in het zesde tot vijfde millennium v.Chr. onder de naam Beroe (wat "ijzer" betekent) door de Thraciërs gesticht. De huizen uit de steentijd en de kopermijn in de buurt van de stad staan bekend als de oudst bewaarde in hun soort van Europa. Het gebied is sinds de oudheid al een mijngebied (zink en tin). Tevens was het door het goede klimaat goed geschikt voor landbouw.

In de Romeinse tijd kreeg de stad ter ere van keizer Trajanus de naam Augusta Trajana. De nederzetting werd flink uitgebreid en werd een bloeiende welvarende stad. Dankzij haar ligging op een kruispunt van vele handelswegen kreeg de stad een kosmopolitisch karakter.

Tijdens het Byzantijnse Rijk kreeg het ter ere van de Byzantijnse keizerin Irene de naam Irinipolis. Uit angst voor aanvallen van de Bulgaren, werden in die tijd de versterkingen rond de stad opnieuw aangelegd. Irinopolis en de hele Zagore-regio werd echter, als waardering voor de Bulgaarse hulp tijdens het Arabische beleg van Constantinopel, in 717 als een Byzantijnse gift, onder het bewind van kan Tervel een deel van Bulgarije. De regio werd daarmee het eerste Bulgaarse gebied ten zuiden van het Balkangebergte. Vanaf dat moment heette de stad Boruy.

Stara Zagora werd in 1371 veroverd door de Ottomaanse Turken. In 1840 werd er een school gebouwd en in 1854 werd de naam veranderd in Zjeleznik (een Slavische vertaling van Beroe), in plaats van het Turkse Eskizağra. In 1870 werd de naam echter opnieuw veranderd, ditmaal in het huidige Stara Zagora. Na de onafhankelijkheid van een groot deel van Bulgarije werd de stad aanvankelijk onderdeel van het autonome Oost-Roemelië, totdat in 1886 de twee Bulgaarse staten de facto werden samengevoegd.

Stara Zagora