Thursday, 11 April 2013

De geschiedenis van Bulgarije


Bulgarije, gelegen in het hart van de Balkan, is een zeer divers land: het noorden bestaat voornamelijk uit laagland langs de Donau, het zuiden bestaat uit gebergten en hoogvlaktes. De Zwarte Zee in het oosten trekt het hele jaar door toeristen aan.

Bulgarije werd in 681 gesticht en is daarmee een van de oudste staten in Europa. De Bulgaarse geschiedenis is sterk beïnvloed door het feit dat het land op de grens tussen Europa en Azië ligt. Zo’n 85% van de bevolking is oosters-orthodox en 13% is moslim. Circa 10% van de bevolking is van Turkse origine en 3% is Roma. De traditionele gerechten zijn ook een mengsel van oosters en westers. Het bekendste Bulgaarse voedingsmiddel is zeker yoghurt, dat volgens de Bulgaarse volkswijsheid zou bijdragen tot een lang leven.

Het Bulgaarse parlement bestaat uit één kamer met 240 leden die voor een periode van vier jaar gekozen worden.

Bulgarije exporteert hoofdzakelijk lichte industrieproducten, levensmiddelen en wijn, die een goede concurrentiepositie op de Europese markten hebben.

Liefhebbers van folkmuziek zullen vast en zeker ook Bulgaarse musici kennen. Er werd een Bulgaars volksliedje opgenomen op de gouden plaat die door de NASA de ruimte in werd gezonden. Beroemde Bulgaren zijn o.a. filosoof Julia Kristeva, nobelprijswinnaar literatuur in 1981 Elias Canetti, en kunstenaar Christo Javachev (“Christo”), die vooral bekend is doordat hij beroemde grote gebouwen en objecten heeft ingepakt.

(bron: www.europa.eu)