Friday 13 September 2013

Auto inschrijven in Bulgarije: de EU regels.

Als u uw eigen land als vaste verblijfplaats aanhoudt en minder dan 6 maanden in een ander EU-land gaat wonen, dan hoeft u uw auto daar niet in te schrijven. Ook hoeft u daar geen belastingen te betalen. Uw auto blijft dus gewoon ingeschreven in uw vaste land van verblijf.

Als u minder dan 6 maanden in een ander EU-land verblijft en uw auto daar niet heeft ingeschreven, is het verboden om uw auto uit te lenen of te verhuren aan inwoners van dat land. Zij mogen alleen in uw auto rijden als u zelf meerijdt.

U mag uw auto echter wel lenen aan bezoekende vrienden of familieleden, mits zij geen inwoner zijn van dat land.

Als u langer dan 6 maanden in een ander EU-land verblijft, moet u zichzelf daar laten inschrijven en moet u ook uw auto inschrijven in dat land.

Verhuist u naar een ander EU-land en neemt u uw auto mee, dan moet u die daar laten inschrijven en er alle nationale belastingen betalen.

Die inschrijving moet normaliter binnen de 6 maanden gebeuren. Voordat u vertrekt, moet u bij de autoriteiten van uw nieuwe land nagaan wanneer die periode ingaat: vanaf het moment dat u uw vorige land van vestiging verlaat of vanaf het moment dat u uw nieuwe land binnenkomt. U moet ook vragen welke bewijsstukken u daarvoor nodig heeft.

In sommige EU-landen moet u uw auto al sneller dan 6 maanden na vestiging in dat land laten inschrijven. Vraag dus, voor u naar een ander land verhuist, bij de autoriteiten in dat land na of er kortere termijnen gelden.


In sommige landen komt u, onder bepaalde voorwaarden en binnen bepaalde termijnen, als u naar een ander land verhuist, in aanmerking voor een vrijstelling van de inschrijvingsbelasting. Neem voor u naar uw nieuwe land verhuist, contact op met de nationale instanties daar.