Friday 13 September 2013

Rijbewijs geldig in Bulgarije?

Voordat u naar het buitenland verhuist, moet u controleren of uw rijbewijs nog geldig is.

Voorlopige rijbewijzen en documenten worden niet erkend in andere EU-landen.

Als u naar een ander land verhuist, mag u daar met uw huidige rijbewijs rijden zolang dat geldig is.

De categorieën AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D en DE worden in alle EU-landen erkend.

Vanaf 2033 mogen er in alle EU-landen alleen nog maar rijbewijzen in het nieuwe standaardformaat in omloop zijn.

Als u een rijbewijs heeft dat levenslang geldig is, laat het land waar u woont u weten wanneer u het moet inwisselen voor een rijbewijs in het EU-standaardformaat.

U kunt uw rijbewijs alleen laten vernieuwen (of omwisselen voor een rijbewijs van een ander land) door de autoriteiten van het land waar u officieel staat ingeschreven.

Uw originele rijbewijs wordt vervangen door een rijbewijs van het land waar u woont. Voor u gelden dan dezelfde regels qua geldigheid, medische keuring e.d. als voor onderdanen van dat land.

Als u een EU-rijbewijs heeft dat u in het land waar u nu woont, heeft gekregen in ruil voor een rijbewijs van buiten de EU, en u gaat verhuizen naar een ander EU-land, dan mag u er niet van uitgaan dat uw rijbewijs daar wordt erkend. Elk land mag dit zelf bepalen.

U moet bij de autoriteiten van uw nieuwe land informeren welke voorwaarden zij stellen aan de erkenning van rijbewijzen van buiten de EU.

Op het EU-rijbewijs dat u door inwisseling van uw oorspronkelijke rijbewijs heeft verkregen, hoort een code (bijv. 70.0123456789.NL) te staan ter aanduiding van het land waar uw oorspronkelijke rijbewijs is afgegeven.