Tuesday 13 August 2013

Belgen in Bulgarije: goedgelovig?

Vrij regelmatig krijgen we bij Belgian Bulgarian Partners vragen naar de werking met een Bulgaarse vennootschap. De meeste vragen gaan over wie wij zijn en of alles wel betrouwbaar is. Helaas doen er veel vreemde en wilde verhalen de ronde over Bulgarije, en dat is bijzonder spijtig. Dit heeft vooral te maken met het feit dat Belgen blijkbaar nogal goedgelovig zijn. Ze reageren op een zoekertje, krijgen leuke en aangename praatjes te horen en hups ze gaan over tot de oprichting van een vennootschap in Bulgarije waar ze dan achteraf spijt van krijgen gezien ze er geen 'zak' mee aankunnen. Dat is intriest en zeer slecht voor de reputatie van een booming land als Bulgarije.

Ik kan het niet genoeg herhalen: let op via wie je je vennootschap opricht. De meesten die adverteren, of toch veel, zijn ronselaars voor advocaten in Bulgarije. Ze vragen 'nette' bedragen en richten je vennootschap inderdaad op in Bulgarije, maar dan pas komt de aap uit de mouw. Je kan hier een vennootschap oprichten als een ltd in Engeland. En daar wringt het schoentje. Een ltd in Engeland richt je ook via internet op en je kan betalen met je visakaart. Maar achteraf blijkt dat je met die A4-tjes niets aan kan. Das niks meer dan regelrechte afzetterij.

Als je in Bulgarije een vennootschap opricht moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat je met een erkend accountantshuis te doen hebt. Vraag desnoods naar hun licentie (vergunning). Ik durf garanderen dat 95 % van de 'ronselaars' ze niet kan voorleggen. Die werken meestal in opdracht van advocaten, en deze zijn wel gemachtigd op te richten maar het zijn uiteraard geen boekhouders. Dan begint het, een boekhouder vinden. En dan nog wel ene die minstens Engels of Frans sprekend is. En dat is voor Bulgarije een hele opgave. Hoe raar dit ook mag wezen, vele hooggeschoolde accountants spreken geen woord Engels. Vandaar dat de groei van Belgian Bulgarian Partners tegenwoordig op het vlak van boekhoudingen ligt. Helaas is dat niet het leukste deel van ons werk want velen van die klanten hebben zware problemen en worden beboet omdat of er verkeerde boekingen werden gedaan of helemaal geen boekingen en meestal ook geen jaarrekeningen zijn neergelegd. En das intriest want het grootste deel van die nieuwe klanten meenden het goed toen ze hier van start gingen maar helaas werden ze voorgelogen en letterlijk opgelicht.

Vandaar nog eens de oproep, de dringende mededeling: als je een vennootschap wenst op te richten kijk dan uit met wie je in zee gaat, aan wie je je vertrouwen geeft. Dit is heel erg belangrijk. Bulgarije is een bijzonder aangenaam land om zaken te doen en het is hier doorsnee gezien ook makkelijk boekhouden, maar er zijn regeltjes waar men zich moet aan houden en doet men dat niet dan wordt men onvoorwaardelijk beboet. En de boetes liggen de laatste twee jaar hoog.

Vooralleer een Bulgaarse vennootschap op te richten is het goed wat research te doen op het net. Of het kan ook eenvoudig, vraag onze presentatie van 17 blz over het reilen en zeilen van een Bulgaarse vennootschap. Er wordt u klaar en duidelijk uitgelegd wat de belastingsvoeten zijn, hoe te werken met de bank (online) en hoe te profiteren van de 10 % flattaks en toch in Belgie te blijven wonen. Wij van Belgian Bulgarian Partners hebben ons letterlijk gespecialiseerd in het aanbieden van een volledig pakket, gaande van de oprichting tot de boekhouding tot het worden van tax resident en zelfs het verkrijgen van een heus Bulgaars paspoort.

Eenvoudig een email zenden naar taxandlawconsult@gmail.com en wij doen de rest.