Friday 10 May 2013

Één gemeenschappelijk EU-octrooi


De Europese Unie  is dichtbij de realisatie van een gemeenschappelijk patent voor haar lidstaten. Na jarenlang gesteggel over de invoering werd het EU-octrooi - na eerdere instemming van het Europees Parlement  op 19 februari 2013 door 25 van de 27 EU-lidstaten i goedgekeurd. Op Polen en Spanje na, zijn alle lidstaten akkoord met de nieuwe regeling. Voordat het gemeenschapsoctrooi daadwerkelijk kan worden uitgegeven, is het nodig dat ten minste dertien nationale parlementen van de deelnemende landen het verdrag ratificeren.

Met het gemeenschapsoctrooi zal een einde worden gemaakt aan de verschillende nationale wetten en wordt het aanvragen van een octrooi goedkoper en sneller.

Octrooien of patenten zijn van groot belang voor het innovatie- en concurrentievermogen van een economie. Uit onderzoek blijkt dat sectoren waar meer octrooien worden verleend, innovatiever zijn en innovatie leidt tot economische groei. Onderzoekers en ondernemers hebben in het verleden geklaagd over de omslachtigheid en bureaucratische lastendruk die het aanvragen van octrooien in Europa met zich meebrengt: het was kostbaar en tijdrovend. In alle landen van de EU golden namelijk andere regels.

Beide problemen zijn met het bereikte akkoord van de baan. Aangezien de kosten voor het aanvragen van een Europees patent met maar liefst 90 procent dalen (voorheen een bedrag van 20.000 euro), en het octrooi verleend wordt in een van de drie officiële talen (Engels, Frans of Duits), bespaart dit zowel tijd als geld.