Friday 7 December 2012

Uw Europa: de boekhoudregels



Bedrijven moeten elk jaar een jaarrekening opstellen, niet alleen om aan juridische verplichtingen te voldoen, maar ook om na te gaan of de onderneming nog gezond is en om het overzicht te behouden over alle inkomsten en uitgaven.
Internationale standaarden voor jaarrekeningen
De EU werkt aan de kwaliteit, transparantie en vergelijkbaarheid van de jaarrekeningen van bedrijven. Daarom heeft zij een verordening opgesteld over internationale standaarden voor jaarrekeningen.
Op grond van deze verordening moeten alle beursgenoteerde bedrijven in de EU een geconsolideerde jaarrekening opstellen volgens bepaalde regels, de International Financial Reporting Standards (IFRS). Deze regels zijn ontwikkeld door een onafhankelijk orgaan, de International Accounting Standards Board, en daarna goedgekeurd door de EU.
De EU wil datde regels voor jaarrekeningen wereldwijd op elkaar afgestemd worden om zo samen met haar belangrijkste handelspartners het aantal aanpassingseisen, die vaak veel werk en kosten met zich meebrengen, terug te dringen. Zo moeten instellingen uit landen buiten de EU die op door de EU gereguleerde markten effecten aanbieden, een financieel verslag opstellen op basis van de IFRS of daarmee gelijkwaardige nationale standaarden.
Deze wereldwijde standaarden zijn ontworpen voor grote bedrijven die informatie verstrekken voor de internationale kapitaalmarkten.
Afstemming op kleine bedrijven
De EU wil de regels voor financiële verslaglegging simpeler maken, vooral voor kleine bedrijven, en onnodige eisen laten vallen.
Wat is er al voorgesteld?
  • Middelgrote bedrijven hoeven bij de jaarrekening geen overbodige informatie meer te verstrekken, zoals de verdeling van de netto-inkomsten in activiteitencategorieën en geografische markten.
  • Voor kleine bedrijven volstaat een vereenvoudigde jaarrekening.
  • Voor micro-ondernemingen geldt alleen een aantal minimumeisen.
  • De regels voor financiële verslaglegging bij fusies van kleine bedrijven worden versoepeld.
Bovendien zou een moederbedrijf zonder materiële dochters niet langer aparte boekhoudingen hoeven te voeren.