Thursday 20 December 2012

BELGIE: BESTRIJDING VAN DETACHERINGSFRAUDE



Binnen het Europees recht geldt als principe dat werknemers onderworpen zijn aan de sociale zekerheidswetgeving van het land waar zij werken. Als gevolg daarvan moeten buitenlandse werknemers die in België werken sociale bijdragen betalen aan het Belgisch sociale zekerheidsstelsel. Via het mechanisme van de detachering kunnen werknemers echter tijdelijk in ons land werken, terwijl ze gedekt blijven door het sociale zekerheidsstelsel van hun thuisland. Ze moeten hier dan geen sociale zekerheidsbijdragen betalen. Zo’n periode van detachering kan 2 jaar duren. De detachering kan hier in België bewezen worden door middel van een A1 attest. Hierdoor attesteert de sociale zekerheidsinstelling van het thuisland dat de werknemer en zijn gezin onder de buitenlandse sociale zekerheid vallen en dus niet in België moeten aansluiten.
Het mechanisme van de detachering wordt echter vaak misbruikt. Bv. door werknemers die zich eerst aansluiten bij een “goedkoop” sociale zekerheidsstelsel in een EU-land om zich daarna onmiddellijk te “detacheren” naar België.
De regering zal deze vorm van misbruik nu (harder) bestrijden. De Belgische rechter zal daarbij in de mogelijkheid worden gesteld om de rechtsonderhorige het voordeel van de bindende kracht van het A1 attest te ontzeggen wanneer een constructie wordt opgezet met als doel om zich aan de Belgische sociale zekerheid te onttrekken.
Daarnaast zal op initiatief van de Minister van Werk en de Staatssecretaris voor Fraudebestrijding de effectiviteit van het verbod op het ter beschikking stellen van personeel worden hersteld.

(bron: UNIZO)