Tuesday 4 December 2012

Hoe werken belastingsverdragen

Inkomen uit onroerend goed Inkomen (inclusief vermogenswinsten) verkregen door een inwoner van één van de Staten uit onroerend goed gelegen in de andere Staat is belast in die andere Staat. Belastingverdragen kunnen dus de belastingheffing op inkomen uit onroerend goed beperken.
Winst uit onderneming De voordelen van een onderneming van één van de Staten zijn in die Staat belastbaar. Deze voordelen mogen echter slechts in de andere Staat worden belast indien de voordelen toerekenbaar zijn aan een vaste inrichting in die andere Staat. Belastingverdragen kunnen dus de belastingheffing op ondernemingswinsten beperken.
Vermogenswinsten Voordelen verkregen uit de vervreemding van roerende goederen door een inwoner van één van de Staten, zijn slechts in die Staat belastbaar. Belastingverdragen kunnen dus de belastingheffing op vermogenswinsten van roerende goederen beperken.
Inkomen uit een dienstbetrekking Salaris verkregen door een inwoner van één van de Staten is slechts in die Staat belastbaar. Echter, wanneer de dienstbetrekking in de andere Staat wordt uitgeoefend dan is de beloning verkregen voor die werkzaamheden, in die Staat belastbaar. Dit laatste is niet het geval en de werknemer mag slechts in de Staat waar hij inwoner van is worden belast indien (i) de werknemer 183 dagen of minder in een jaar verblijft in de andere Staat, en (ii) de beloning niet wordt betaald door een werkgever van de andere Staat. Belastingverdragen kunnen dus de belastingheffing op inkomen uit een dienstbetrekking beperken.
Bestuurdersbeloningen Bestuurdersbeloningen verkregen door een inwoner van één van de Staten als bestuurder van een lichaam dat inwoner is van de andere Staat, zijn in die andere Staat belastbaar. Belastingverdragen kunnen dus de belastingheffing op bestuurdersbeloningen beperken.
Overige inkomsten Overige inkomsten verkregen door een inwoner van één van de Staten zijn slechts belastbaar in die Staat. Belastingverdragen kunnen dus de belastingheffing op overige inkomsten beperken.