Thursday 20 December 2012

Bulgaarse en Roemeense werknemers

Bulgaarse en Roemeense werknemers
Onderdanen van Bulgarije en Roemenië zijn vrijgesteld van arbeidsmarktonderzoek indien zij een knelpuntberoep in België willen komen uitoefenen. Na twaalf maanden gewerkt te hebben zijn ze volledig vrijgesteld van arbeidsmarktonderzoek, voor alle beroepen. Ze zullen wel nog steeds een arbeidskaart B met arbeidsvergunning moeten aanvragen.

Toepassingsgebied

Aanvankelijk was deze regeling van toepassing op acht van de tien landen die op 1 mei 2004 tot de EU toetraden: Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Slovenië, Slowakije, Tsjechië .  Sinds 1 mei 2009 zijn de overgangsmaatregelen voor arbeid in loondienst voor de onderdanen van deze landen opgeheven.

Roemenië en Bulgarije, die op 1 januari 2007 lid werden van de EU, vallen wel nog steeds onder deze regeling.  Voor hen werden de overgangsmaatregelen verlengd tot 31 december 2013.

Vrijstelling arbeidsmarktonderzoek voor knelpuntberoepen

Een Bulgaar of Roemeen die een "knelpuntberoep" wil uitoefenen in België heeft hiervoor een arbeidskaart B nodig. Deze arbeidskaart zal echter toegekend worden zonder dat men een arbeidsmarktonderzoek zal uitvoeren.

Elk Gewest heeft een eigen lijst met "moeilijk in te vullen vacatures". Dit wil zeggen dat een Bulgaar/Roemeen die in Vlaanderen een bepaald beroep wil uitoefenen enkel vrijgesteld is van arbeidsmarktonderzoek indien dit beroep op de Vlaamse lijst staat. Wie in Brussel wil werken is enkel vrijgesteld indien het om een beroep op de Brusselse lijst gaat.