Friday 14 December 2012

Vastgoed kopen in Bulgarije

Inwoners van de Europese Unie kunnen zonder wettelijke belemmeringen één of meer woningen kopen in Bulgarije.
De verkooptaksen en notariskosten zijn vrij laag: samen ca. 2,50 % van de aanschafprijs. U betaalt best niets ‘onder tafel’. Bij de notaris is verplicht een officiële vertaler/tolk aanwezig die de Bulgaarse akte mondeling vertaalt voor de koper.
Alhoewel de notaris zoals in Nederland en België garant staat voor de wettelijkheid van de verkoop, laat men zich toch best bijstaan door een Bulgaarse advocaat, zeker wanneer een voorlopige verkoopsoverenkomst (compromis) wordt gesloten. Deze persoon kan ook in uw opdracht de nodige administratieve handelingen verrichten (zoals registratie bij Bulstat) zodat u niet meermaals naar Bulgarije moet. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 1 % van de aanschafprijs.
Lokale taks (onroerend goed belasting) is laag: 0.15 % per jaar. Vuilophaling kost 0.40 % per jaar. Dit wordt berekend op de kadastrale waarde die veel lager ligt dan de marktwaarde.
Er is geen vermogensbelasting in Bulgarije, maar mogelijk wel in uw woonland.
Als u uw appartement(en) verhuurt dient u deze inkomsten in Bulgarije aan te geven en zal u 10 % belasting moeten betalen. Door dubbelbelastingsverdragen met Nederland en België wordt dit dan verrekend in uw woonland. U wordt immers geacht uw wereldinkomen te declareren aan de Belgische of Nederlandse fiscus.
Er is geen meerwaardebelasting bij verkoop van onroerend goed op voorwaarde dat u maximaal één verkoop in een periode van vijf jaar realiseert. Voldoet u niet aan deze voorwaarde, betaalt u 10 % meerwaardebelasting.
Successierecht (erfenisbelasting) is alleen van toepassing op eigendommen boven 128.000 €. Bovendien bedraagt deze belasting boven 128.000 € nul procent bij overerving door kinderen en echtgenoten.
Het is mogelijk een bedrijf in Bulgarije op te richten en het bedrijf de woning te laten kopen. Dit kan in sommige gevallen interessant zijn (vooral voor niet-inwoners van de EU). Alle belastingen worden dan door het bedrijf gedragen, maar alle kosten zijn dan ook aftrekbaar. Dit vergt wel wat administratief werk en oprichtingskosten (ca. 500 euro).
Alle woningen in Bulgarije worden verkocht met de bouwrechten maar zonder de naakte eigendom van de grond. Voorlopig kunnen buitenlanders namelijk geen grond bezitten in Bulgarije maar wel het bouwrecht erop. Voor Bulgaarse appartementen is er dus geen echt probleem dat u geen grondeigenaar bent want u koopt de eeuwige bouwrechten en gebruiksrechten. Voor huizen en bouwgronden ligt dat anders. Al is ook daar het bouwrecht en gebruiksrecht het belangrijkste, de meeste mensen willen toch graag ook de naakte eigendom van de op zich waardeloze grond hebben. Zeker als het een groot stuk grond is waarop eventueel kan bijgebouwd worden of dat verkaveld kan worden. Een Bulgaars bedrijf oprichten is noodzakelijk als u de naakte eigendom van de grond wil verwerven. Die oprichting kost zo'n 500 € en daarna jaarlijks zo'n 100 € voor de accountant die de belastingaangifte invult voor dit slapend bedrijf zonder activiteiten.
We raden aan dat u zelf Bulgarije bezoekt vooraleer u koopt, maar het is ook mogelijk te kopen zonder te reizen. Dit kan via de Bulgaarse ambassade in uw woonland of via uw eigen notaris (de zogenaamde Apostille procedure). In beide gevallen heeft u een Bulgaarse advocaat nodig aan wie u ‘power of attorney’ (specifieke volmachten) geeft.
Het netto verhuurrendement wordt geschat op 6 % gelet op de toerismemarkt in de streek rond Lozenets. De jaarlijkse meerwaardestijging van degelijk gebouwde woningen op prestigieuze locaties wordt geschat op 15%.
Sinds 1 Januari 2008 geldt een algemene 'flat tax ' van 10% op inkomsten van personen en winsten van bedrijven. Dividendbelasting is 5%. Dit kan het aantrekkelijk maken om een permanent adres in Bulgarije te bezitten en 'tax resident' te worden.