Friday 14 December 2012

Detacheringsregels aangepast

Het K.B. van 23-04-2008 (B.S. 20-05-2008) wijzigt artikel 2, 14° van het K.B. van 09-06-1999 betreffende tewerkstelling van buitenlandse werknemers.
Volgens de oude regels kon een derdelander pas zonder arbeidskaart gedetacheerd worden naar België indien hij reeds zes maanden werkte voor een bedrijf in een ander EU-land. Dit is nu niet meer nodig. Een derdelander kan voortaan naar België gedetacheerd worden vanaf zijn eerste dag tewerkstelling bij een bedrijf in een ander EU-land.
Bovendien moest de gedetacheerde derdelander een verblijfsvergunning hebben in het uitsturende EU-land die minstens geldig was tot tot drie maanden na de detachering. Op die manier wou men er zeker van zijn dat de derdelander na de detachering kon terugkeren naar dat EU-land. Ook dit wordt versoepeld : de derdelander moet voortaan enkel gedurende de detachering zelf het recht hebben om te verblijven in het uitsturende EU-land. De verblijfsvergunnig in dat EU-land hoeft de detachering dus niet meer te overstijgen.Bron : VMC