Thursday 20 December 2012

Roemenië en Bulgarije werken in Belgie

Roemenië en Bulgarije zijn sinds 1 januari 2007 lid van de EU. Onderdanen van deze lidstaten dienen tot 31 december 2011 in het bezit te zijn van een werkvergunning.

Voor de onderdanen van Roemenië en Bulgarije geldt een versnelde procedure voor toekenning van een werkvergunning, wanneer het een vacature betreft in de beroepssector waar een tekort aan arbeidskrachten heerst. Via deze vereenvoudigde procedure wordt de werkvergunning binnen 5 dagen na indiening van de aanvraag door de ter zake bevoegde gewestelijke instantie afgegeven.
Welk type vergunning heeft een staatsburger van Bulgarije nodig om toegang tot de arbeidsmarkt te kunnen krijgen?
Een onderdaan van een van de nieuwe lidstaten van de Europese Unie moet voor beroepsuitoefening in België over een werkvergunning beschikken. Om een dergelijke werkvergunning te krijgen moet een werkgever in België bij de ter zake bevoegde instantie om toestemming voor indienstneming van de desbetreffende persoon verzoeken. Toestemming voor indienstneming impliceert dat de werknemer in kwestie een werkvergunning krijgt toegekend.
Aan welke criteria moet worden voldaan om een werkvergunning te krijgen?
Deze toestemming tot indienstneming wordt alleen gegeven als het niet mogelijk is om binnen een redelijke termijn een voor de te vervullen vacature geschikte kandidaat op de arbeidsmarkt te vinden, zelfs niet na een aangepaste beroepsopleiding.
Welke procedure moet een werkzoekende volgen om een werkvergunning te krijgen?
De arbeidszoekende uit een van de nieuwe lidstaten van de Europese Unie hoeft zich in het kader van de procedure met geen enkele formaliteit bezig te houden: zijn werkgever moet de aanvraag bij de ter zake dienende bevoegde instantie indienen.
Waar kunnen werkzoekenden nadere informatie krijgen?
Welke procedure moet een werkgever volgen om werknemers met volgende nationaliteit in dienst te kunnen nemen: Bulgarije
De werkgever moet met behulp van een speciaal voor dit doel bestemd formulier een verzoek indienen bij de bevoegde instantie van het desbetreffende gewest (afhankelijk van de regio waar de werknemer in dienst wordt genomen - zie hiervoor de lijst van ter zake bevoegde gewestelijke instanties)
Waar kan een werkgever nadere informatie krijgen?
Verwijzingen naar relevante nationale wetsbesluiten
Wij verwijzen met betrekking tot de regelgeving naar het:
  • Koninklijk besluit van 24 april 2006 - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 10 van het koninklijk besluit van 25 april 2004 tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 oktober1981 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen. Met dit koninklijk besluit worden de overgangsmaatregelen voor de nieuwe “oude” Europeanen tot 30 april 2009 verlengd.
  • Koninklijk besluit van 24 april 2006. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 9 juni 1999 houdende uitvoering van de wet van 30 april 1999 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse werknemers, naar aanleiding van de verlenging van de overgangsbepalingen die werden ingevoerd bij de toetreding van nieuwe lidstaten tot de Europese Unie. In dit koninklijk besluit zijn de meest recente overgangsmaatregelen voor de nieuwe “oude” Europeanen opgenomen.  
  • Koninklijk besluit van 20 december 2006 tot wijziging, als gevolg van de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie, van het koninklijk besluit van 8 oktober 1981 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen en van het koninklijk besluit van 25 april 2004 tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 oktober 1981 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen.
  • Koninklijk besluit van 19 december 2006 tot wijziging van het koninklijk besluit van 9 juni 1999 houdende uitvoering van de wet van 30 april 1999 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse werknemers naar aanleiding van de toetreding tot de Europese Unie van Bulgarije en Roemenië.