Monday 17 December 2012

Het klimaat van sofia (Bulgarije)

Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en ligt in het westen van het land. Sofia is omgeven door bergen, wat veel invloed heeft op het klimaat. Zo is er in de wintermaanden veel last van mist en smog als gevolg van het ontbreken van wind bij koude en relatief vochtige weersomstandigheden. Het vliegverkeer naar en van Sofia International Airport heeft dan ook regelmatig last van (soms flinke) vertragingen in de winter. In de stad voelt het tijdens de wintermaanden vaak koud aan en sneeuw is geen zledzaamheid.
In de zomermaanden kan het juist aangenaam zomers zijn en voelt het bij het ontbreken van wind vaak nog iets warmer aan dan dat het daadwerkelijk is.
Het voor- en najaar kenmerken zich door zeer onvoorspelbaar weer. Binnen één of twee dagen kan het weer heel erg omslaan. Na een periode van vorst kan het twee dagen later heerlijk lente-achtig aanvoelen. Wie naar Sofia reist doet er daarom goed aan om bij het inpakken van de bagage altijd rekening te houden met de onvoorspelbaarheid van het weer.