Sunday, 8 December 2013

Bulgarije: bankbiljetten en geldstukken


De Bulgaarse munt  is de Lev (meervoud Leva), afgekort als лв in het cyrillische schrift. Een Bulgaarse lev is ongeveer 50 eurocent waard. De lev wordt onderverdeeld in 100 stotinki. Bulgarije is in 2007 toegetreden tot de EU, maar voert nog niet de Euro als munt.

In omloop zijn munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 stotinki en 1 lev. Het papiergeld bestaat uit biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 leva. Biljetten met een hogere waarde zijn er niet! De lev is gekoppeld aan de Euro. Leva’s kopen in de bank in België is niet nodig omdat in Bulgarije vlot kan gewisseld worden. Maar let op! Wissel uitsluitend geld aan bankloketten. Het is onverstandig om geld op straat te wisselen.

Alle biljetten gedrukt voor 1974 zijn niets meer waard. Om er zeker van te zijn dat u geen waardeloze bankbiljetten ontvangt check dan altijd of er een watermerk in staat. Na de val van het communisme in Bulgarije  zijn er nieuwe bankbiljetten gedrukt mét watermerk. De huidige ISO-code is BGN. Nationale Bank Bulgarije http://www.bnb.bg/
Het 'grootste' bankbiljet in Bulgarije is van 100 Leva...