Wednesday 18 December 2013

Medische zorgen in Bulgarije

Medische zorgen... Vergeet de actuele blauwe Europese verzekeringskaart niet! Overal zijn prima apotheken in de steden. Gangbare geneesmiddelen zijn te koop  aanlage prijzen. Ook deze met Belgisch doktersvoorschrift zijn in Bulgarije soms vrij te koop. Vaak hebben geneesmiddelen in Bulgarije een andere naam dan in België: breng de bijsluiters mee! Ook geneesmiddelen op basis van planten zijn veelvuldig verkrijgbaar.

Plaatselijke poliklinieken zijn doorgaans erg goed en erg behulpzaam; de dokters spreken er vaak wat Engels of Duits.  In sommige dorpen heeft een huisarts vaak een aantal uren raadpleging in de apotheek. Tandartsen (en tandprothesen) zijn er goed en zéér goedkoop. Maar bespreek bij de tandarts best op voorhand de behandelingskosten en vraag de factuur voor terugbetaling bij uw ziekenfonds in België.

Bij een wat  ernstiger aandoening verwijst de polikliniek door naar de plaatselijke kliniek. Als 'gast' wordt u er gratis geholpen. Het gaat er soms nog wat archaïsch aan toe, maar de hulpverlening is er hartelijk. Pin de apothekersrekening aan het eventuele voorschriftenbriefje om in te dienen voor terugbetaling door uw Belgisch ziekenfonds.