Saturday, 7 December 2013

Dievenland Bulgarije

Het laatste jaar zijn het aantal kleine diefstallen zoals straatroof en diefstallen uit auto's aanzienlijk gestegen in Bulgarije. Of het nu te maken heeft met het verdwijnen van Boyko Borisov als premier en uit de politiek mag een raadsel blijven, maar het is wel een feit dat de criminaliteitscijfers zeer sterk stijgen en nog wel in pijlsnelheid. Het is trouwens opmerkelijk dat daar waar de socialisten aan de macht komen het ineens bergafwaarts gaat met orde en gezag. Zo ook in Bulgarije. De ouwe kliek is terug aan de macht en zie, ze houden zich bezig met het wegzuiveren van de politieke tegenstanders maar verliezen het volledige plaatje van de samenleving uit het oog.

Toen ik hier zes jaar geleden aankwam mocht je met een gerust gemoed je mobieltje of als dame je handtas laten liggen en naar het toilet gaan, er zou niks gebeuren. Tegenwoordig is dat anders. Zelfs een paar stomme handschoenen worden gestolen. Alles wat los ligt en niet te heet of te zwaar is slurpen ze weg met de gladde vingers. Iedere buurt heeft zijn verantwoordelijke waar de gestolen kleinoodjes kunnen ingeleverd worden. Ze stelen letterlijk alles en zijn zo vlug dat je er geen barst van snapt dat ze het kunnen.

Op die manier wordt Bulgarije een katastrofe, een echt dievenland. terwijl we dit eigenlijk niet mogen zeggen, maar het zijn helaas feiten. En als je bestolen wordt moet je niet naar de politie, dat heeft geen zin, meestal krijgt de politie gewoon een procentje van wat ze van je gestolen hebben. Het is goed georganiseerd. Zo ook de autodiefstallen. Iedereen weet dat wanneer je je bij een bepaalde maatschappij laat verzekeren je auto gegarandeerd nooit gestolen wordt, of indien toch, dan vinden ze hem binnen de 24 uur terug. Er zijn drie gangs die zich met autodiefstallen inlaten, meestal voor Syrie. Als je geluk hebt, of je bent buitenlander en je schakelt de ambassade in dan is de kans reeel dat je auto teruggevonden wordt tegen betaling van een losgeld. ook dit is goed georganiseerd en er is geen verhaal tegen mogelijk, ook hier is de politie bij betrokken.

Toen Boyko Borisov aan de macht was waren de prostituees van de straat gehaald. Direct na de verkiezingen waarna de socilaisten aan de macht kwamen doken ze terug op in het straatbeeld. Verdacht? inderdaad.

In ieder geval, het gaat ernstig fout met het democratische bestel in Bulgarije. De zakkenvullers, de oude communisten zijn terug aan de macht maar in een ander kostuum. Triestig, maar helaas zijn de feiten zichtbaar en het land boert achteruit.  Er wordt gezuiverd, afgerekend, gestolen, ze verrijken zich met subisdies allerhande en nu al worden de toekomstige subsidies van Europa verdeeld. Er is nu een coalitie gemaakt waar alle kleine partijen inzitten tegen de volgende verkiezingen, maar helaas, die zijn geen haar beter, daar zitten de jaloerserikken tussen, die zijn kwaad op de socialisten omdat ZIJ nu hun zakken mogen vullen. Jaloezie is een kwaad beestje.