Monday 23 December 2013

Bijzonder drukke decembermaand voor Belgian Bulgarian Partners

De feestdagen staan voor de deur. En net als ieder jaar is dat in Bulgarije ook de periode van afsluiting van het boekjaar. Een boekjaar voor vennootschappen is in Bulgarije altijd van 1 januari tot 31 december. Een verlengd boekjaar is iets wat ze hier niet kennen. Wie dus bijvoorbeeld in december van 2013 een vennootschap opgericht heeft moet op 31 december 2013 zijn boekjaar afsluiten.

Het is dus voor Belgian Bulgarian Partners een enorm drukke maand geweest. Met een record aantal nieuwe oprichtingen en een record aantal oprichtingen op de wachtlijst voor januari 2014 mogen we december echt wel de meest hectische maand noemen uit mijn zes jarig werken in Bulgarije. Maar, je hoort ons niet klagen. De luxe van teveel aanvragen krijgen is dat je kan schiften en enkel de klanten met goede bedoelingen kan toelaten. Dezen met minder goede bedoelingen (en die zijn er altijd al geweest en tegenwoordig stijgt dat aantal) sturen we met veel plezier naar de concurrentie.

Het harde werken van John Crombez in Belgie levert de Bulgaarse regering dus geen windeieren. Hoe harder de socialist Crombez zijn best doet om de staatskas te vullen door fraude te bestrijden (of althans dat wat hij fraude meent te moeten noemen) hoe meer Belgen hun toevlucht zoeken tot het belastingparadijs Bulgarije. Meer en meer Belgen komen zich hier inschrijven in de bevolkingsregisters en richten hier hun werk of managementvennootschap op. Door hier tax-resident te worden voldoen ze aan alle voorwaarden van Europa om hier hun belastingen te betalen. Er is immers een verdragen tegen dubbel belastingen tussen beide landen. Als inwoner van Europa mogen ze dan met hun werkvennootschap opdrachten uitvoeren in ieder land van Europa, dus ook in Belgie. Op voorwaarde uiteraard dat ze geen vaste inrichting hebben in Belgie want dan vallen ze weer terug in het belastingstelsel van Belgie.

Het is duidelijk dat het socialistische kapitalisme een goede zaak is voor de Bulgaren. Meer inkomsten voor de Bulgaarse staatskas betekend meer geld voor sociale projecten van de regering en uiteraard op dit moment, hoe laconisch dat dan ook moge zijn, meer centjes om te verdelen in de zakken van de socialisten in Bulgarije die hier aan de macht zijn. Je zou op den duur al gaan denken dat die sossen in europa een complot gesmeed hebben. Maar zover zullen we onze fantasie maar niet laten afdwalen. En inderdaad, met de miljarden die Europa vanaf volgend jaar in Bulgarije zal uitdelen staan de Bulgaarse socialisten vooraan met uitgestrekte hand. Nu al zie je in Sofia werken uitgevoerd worden waar wij als Belgen de ballen niet van snappen. Vervangen van zaken die helemaal nog niet versleten zijn bijvoorbeeld. De centjes moeten op, anders moeten ze ze teruggeven, en dat zien de Bulgaren duidelijk niet echt zitten. Dus, lieve mede-Belgen, als jullie willen genieten van de belastingen die jullie al die jaren in Belgie betaald hebben, dan moet je naar Bulgarije komen. Hier zie je de pracht van wat met Europees geld mogelijk is. Terwijl Belgie verarmd en verkrot.

En het vreemde aan wat ik nu neer schrijf is is dat er in Belgie geen enkele vorm van protest te horen of te zien is. Vreemd is dat maar wel een duidelijk bewijs van hoe de Belg en eigenlijk de west Europeaan in het algemeen vastgeroest zit in zijn lui en lekker bestaan. Maar voor hoelang nog als de ondernemers wegtrekken naar betere oorden? Das de hamvraag voor het nieuwe jaar.