Saturday 15 June 2013

ZIGEUNERS

Door hun nomadische leefwijze, en door het feit dat ze altijd buiten de samenleving zijn gehouden, hebben zigeuners een grote kennis over de genezende en magische krachten van de natuur vergaard. Ze zijn door de eeuwen heen dan ook een belangrijke factor in het behouden en verspreiden van deze traditionele kennis geweest.

De eerste zigeuners kwamen in de 9e eeuw naar Europa waar zij Bohemen of Egyptenaren genoemd werden. Waarschijnlijk waren zij afkomstig uit India, maar hun oorsprong is echter gehuld in mythes. Zo zouden ze nakomelingen van de bijbelse Kaïn zijn. Of volgens een anders verhaal gedoemd tot zwerven omdat spijkers voor het kruis van Christus gesmeed zouden zijn door een zigeuner. Aan deze mythevorming hebben zigeuners overigens zelf bijgedragen. Zo vertelde zigeuners in 1472 aan de inwoners van Parijs dat ze door de Saracenen uit Egypte verjaagd waren en hun christelijk geloof hadden verloren. Van de paus moesten ze nu zeven jaren rondtrekken uit boetedoening en elke bisschop die zij aandeden moest hen helpen waar hij kon.

Maar waar dit volk ook vandaan komt, feit is dat zij zich tussen 900 en 1500 over heel Europa verspreid hebben en overal ongewenst waren. De Europese bevolking had weinig op met dit rondtrekkende volk wat er vreemde zeden en gewoonten op na hield en zich bezighield met dubieuze beroepen als paardehandelaar, ketellapper, muzikant, genezer en waarzegger. Zigeuners werden beschouwd als dieven en oplichters en hier zal best een kern van waarheid in gezeten hebben. Zigeuners zijn dan ook altijd fel vervolgd. In de 15e en 16e eeuw werden in verschillende landen hun taal en ambachten verboden of werden ze op straffe des doods verbannen. In Nederland werden drijfjachten op zigeuners gehouden en gevangenen werden vermoord, na 1725 was er in ons land geen zigeuner meer te vinden. Het trieste dieptepunt van deze vervolgingen was het vermoorden van een half miljoen zigeuners door de nazi’s.

Omdat de zigeuners zich nergens konden en wilden vestigen en feitelijk buiten de maatschappij stonden, waren ze aangewezen op zichzelf en op wat ze in hun omgeving aantroffen. Door hun leven in de natuur en de bestudering van planten en dieren hebben ze een uitgebreide kennis van natuurgeneeswijzen opgebouwd. Dieren kennen instinctief de natuurwetten en het gebruik ervan. Door het volgen van een gewonde vos komt de zigeuner dan ook aan een geneesmiddel voor wonden: vossenleem. Vossen gebruiken deze om hun wonden te verzorgen. Deze leemsoort wordt uitgegraven met een houten spade, gedroogd en bewaard in stoffen tassen of manden. De leem mag niet met metaal in aanraking komen en niet worden afgesloten van de lucht. Als nat papje heeft de leem een antiseptische en genezende werking op wonden. Ook bij de jacht letten zigeuners op de vos. Als hij de jachtpaden van deze dieren vindt, weet hij dat er voldoende konijnen en hazen in de omgeving zijn. Dieren worden niet alleen gebruikt om leem of wild te vinden, ze worden ook tot geneesmiddel verwerkt. Eekhoorn- en kattevellen verwerkt in kleding zijn goed tegen reumatiek en van slangen wordt een middel tegen koorts gemaakt. De slang wordt onthoofd, schoongemaakt en in de zon gedroogd. Hierna wordt hij in plakjes gesneden en van deze plakjes wordt een afkooksel als drankje gebruikt. Een medicijn om de groei van botten bij kinderen te bevorderen maken zigeuners van rivierkreeften. De kreeften worden eerst gegeten maar de schalen worden in de zon gedroogd. Dan krab je de binnenkant schoon met een rond mesje waardoor je een fijn poeder krijgt. Dit poeder meng je met leem en kneed het tot bolletjes ter grootte van een erwt. Gedurende twee maanden vier bolletjes per dag innemen en de botten zullen flink versterken. Het geheim van dit medicijn is de fosforzure kalk uit de kreeftschalen.

Ook kruiden, bomen en andere planten worden dankbaar gebruikt. Hierbij wordt uitgegaan van de signatuurleer. De kleur, vorm of andere uiterlijke kenmerken van de plant tonen waar hij voor gebruikt kan worden. Door hun trektochten hebben zigeuners altijd veel kennis gehad van Europese plantensoorten en hun gebruik. Ook de "gewone burgers" maakten gebruik van deze kennis. Zo hadden veel zigeuners connecties met plaatselijke apothekers die, in ruil voor een deel van de kruidenoogst, graag hun gereedschap zoals vijzels en potten ter beschikking stelden. Zelf vijzels en andere gereedschappen om planten te verwerken in bezit hebben is te zwaar en teveel ruimte in een wagen.
Een andere belangrijke geneeswijze onder zigeuners is handoplegging. Iedere familie of groep heeft wel een paar handopleggers in haar midden. Deze geneesmethode wordt zon-maan-genezing genoemd. De rechterhand staat voor de zon en wordt in bolvorm gehouden en de linkerhand staat voor de maan en is vlak om de zonne-energie uit de rechterhand te weerkaatsen.

Door de eeuwen heen zijn zigeuners altijd bekend en berucht geweest om hun magische praktijken. Al in de middeleeuwen waren veel zigeuners bekende handlezers en astrologen. Ze werden zowel door het gewone volk als door de adel veelvuldig geraadpleegd. Veel zigeuners hebben hun kunsten echter moeten bekopen met de brandstapel.
Zigeunermagie is vaak gericht op genezing van ziektes of op bescherming tegen het Boze Oog. Vooral kinderen moeten hier tegen beschermd worden door hen in het oor te spuwen, een vioolsnaar om de pols te binden of hun badwater over een zeis te gieten waardoor het gezuiverd wordt van demonen.

Net zoals bij de geneeswijzen spelen ook in magie dieren een belangrijke rol. Vooral de pad, slang, wezel, eekhoorn en egel zijn van groot belang. De wezel is een dier dat ongeluk brengt, zeker als hij blaast. Een zigeunergroep die een wezel ontmoet zal omkeren en een andere weg volgen en een zwangere vrouw waar een wezel naar blaast zal een moeilijke bevalling hebben. De eekhoorn en de egel daarentegen wijzen op geluk en liefde en zijn dan ook erg populair onder zigeuners. En niet in de laatste plaats aan tafel.


Verder zijn amuletten en talismans veel gebruikt binnen de zigeunermagie. Amuletten tegen het Boze Oog bestaan vaak uit natuurlijke materialen als schelpen, slakkehuisjes, steentjes en knopen die om de pols of aan de kleding gedragen worden. Talismans zijn meestal stukjes hout of steen waar symbolen in gebrand of opgeschilderd zijn. Hoewel er veel varianten zijn komen op bijna elke talisman wel een slang, een half maantje en sterren voor. Talismans worden bij verschillende gelegenheden zoals huwelijken en geboorten gebruikt en ook bij handelsaangelegenheden.

Het maken van talismans en amuletten is de taak van de zigeunerheks, de shuvani. Deze vrouwen staan in contact met de geestenwereld en hebben speciale gaven om mensen te helpen bij met hun problemen. Een shuvani-in-spee heeft in haar slaap geslachtsverkeer met de geesten en weet dan dat ze uitgekozen is. Ze zal dit een tijd voor zich houden en als haar krachten sterk genoeg zijn dit aan de groep bekend maken. Dan kan ze in de leer bij een ervaren shuvani. Deze zigeunerheksen staan bij de groep in hoog aanzien en worden veelvuldig geraadpleegd.

Zigeuners zijn altijd met hekserij en magie in verband gebracht. Door hun mysterieuze oorsprong, hun zwervend bestaan en hun bedrevenheid in divinatie, magie en genezing werden zigeuners al gauw als volk van tovenaars en heksen beschouwd. De verhalen die ze over zichzelf vertelden en het listige bedrog waar ze menig burger op trakteerden heeft dit beeld nog versterkt.In de tijd van de grote heksenvervolgingen zijn ook veel zigeunerfamilies op de brandstapel beland. Ook zijn veel elementen van de verhalen over de heksensabbat terug te voeren op de zigeuners. Het is praktisch voor een rondtrekkende zigeunergroep om hun kamp op te slaan op kruispunten of op open plekken in bos of veld, plekken waar ook heksen elkaar zouden ontmoeten. Vaak is er s’avonds feest in het kamp met muziek en een groot vuur waar omheen gedanst word. Wellicht dansten ook gedresseerde geiten en beren mee. Is het vreemd dat bijgelovige boeren die dit vanuit de verte gadesloegen het aanzagen voor een duivelse orgie? Wie een kijkje in de zigeunerkeuken neemt en ziet hoe in een grote ketel gekookte egels drijven in een vissoep, kan zich voorstellen dat dit voor een duister heksenbrouwsel werd aangezien.

Er weinig aandacht voor de zigeuners en hun rol door de eeuwen heen. Dat veel van hen vermoord zijn omdat ze ongewenst waren, beschouwd werden als heksen en tovenaars, en bekend stonden als dieven en oplichters; is iets wat altijd onderbelicht is gebleven. Dat veel van de kennis over natuurgeneeswijzen, divinatie en magie door de zigeuners bewaard is gebleven en is doorgegeven kom je in weinig boeken tegen.

De zigeuners zijn het laatste nomadische volk in Europa maar tegenwoordig zijn er nog maar weinig zigeuners die echt rondtrekken. Het is dan ook de vraag hoe lang hun cultuur nog zal bestaan. Persoonlijk hoop ik dat ze lang over de wegen van de Aarde kunnen zwerven en dat wij, gadjo’s, nog veel van hen mogen leren.

Informatie:

Born, W. (1975) Ontmoetingen met Zigeuners.
Buckland, R. (1998) Gypsy witchcraft and magic.
Clebert, J.P. (1964) De Zigeuners.
Derlon, P. (1981) Geheime geneeskunst van zigeuners.

Door: Flierefluiter (http://www.jackstoop.eu)
Gepubliceerd in de Green Circular