Sunday 20 January 2013

U verhuist naar Bulgarije en u wilt uw werkloosheidsuitkering meenemen



Werkloosheidsuitkeringen meenemen
In het algemeen moet u voor het ontvangen van een werkloosheidsuitkering in het land verblijven dat uw uitkering betaalt. Maar onder bepaalde voorwaarden kunt u naar een ander EU-land gaan om werk te zoeken en uw werkloosheidsuitkering blijven ontvangen uit het land waar u werkloos werd.
Dit geldt alleen als u:
  • volledig werkloos bent (niet gedeeltelijk of tijdelijk) en
  • recht hebt op een werkloosheidsuitkering in het land waar u werkloos werd.
Voordat u vertrekt, moet u:
  • ten minste vier weken geregistreerd staan als werkloze werkzoekende bij de dienst voor arbeidsvoorziening in het land waar u werkloos werd (er zijn uitzonderingen mogelijk)
  • een U2-formulier (voorheen E 303-formulier) - goedkeuring om uw werkloosheidsuitkering uit te voeren - aanvragen bij uw nationale dienst voor arbeidsvoorziening.
Deze toestemming geldt slechts voor één land. Als u uw werkloosheidsuitkering naar een ander land wilt uitvoeren, moet u daarvoor opnieuw een U2-formulier aanvragen. Vraag uw arbeidsbureau of u terug naar huis moet om deze nieuwe toestemming aan te vragen of dat u dit op afstand kunt doen.
Bij aankomst in het nieuwe land moet u:
  • zich als werkzoekende registreren bij de nationale dienst voor arbeidsvoorziening binnen zeven dagen vanaf de datum waarop u niet meer beschikbaar bent voor de dienst voor arbeidsvoorziening in het land waaruit u bent vertrokken.
  • uw U2-formulier (voorheen E 303-formulier) indienen tijdens uw registratie
  • toestemmen in controles die worden uitgevoerd bij aanvragers van een werkloosheidsuitkering in uw nieuwe land, alsof u uw werkloosheidsuitkering daar ontvangt.
Het is verstandig om informatie in te winnen over de rechten en plichten als werkzoekende in uw nieuwe land. Deze kunnen erg verschillen van het land waar u werkloos werd.
U krijgt vervolgens hetzelfde uitbetaald als tevoren, rechtstreeks op uw bankrekening in het land waar u werkloos werd. U kunt maximaal drie maanden in een ander land verblijven, maar als u hierom vraagt, kan de dienst voor arbeidsvoorziening van het land dat de uitkering betaalt, u langer laten blijven, tot maximaal zes maanden.
Als u uw recht op een werkloosheidsuitkering wilt behouden, zorg er dan voor dat u teruggaat naar het land dat uw uitkering betaalt vóór of op de dag dat uw recht op uitkering vervalt.
.
Langer dan drie maanden in het buitenland verblijven
Als u meer dan drie maanden in het buitenland wilt blijven, moet u een verlenging aanvragen bij de nationale dienst voor arbeidsvoorziening in het land waar u werkloos werd, en uitleggen waarom dit nodig is. Het is belangrijk om deze instantie te overtuigen van het feit dat u een reële kans maakt op een baan in uw gastland. Anders kunnen ze weigeren om u een verlenging te verlenen.
Vraag de verlenging zo vroeg mogelijk aan. U moet de verlenging vóór het einde van de oorspronkelijke periode van drie maanden aanvragen.
Gelijke behandeling
Wanneer u in het buitenland werkt zoekt, hebt u dezelfde rechten als de onderdanen van uw gastland met betrekking tot:
  • toegang tot werk
  • ondersteuning door de dienst voor arbeidsvoorziening
  • financiële steun bij het vinden van werk
Uw nieuwe land kan wachten totdat u een wezenlijke band hebt met de lokale arbeidsmarkt voordat u eventuele financiële ondersteuning krijgt om u te helpen werk te vinden, zoals een lening met lage rente voor werklozen die een bedrijf beginnen. In het land zijn en daar gedurende een redelijke tijd werk zoeken kan als een wezenlijke band gelden.