Friday 21 September 2012

Bulgarije het Monaco van het oostblok

Een paar dagen geleden heb ik een niet zo positief artikel geschreven over de Belgische klanten van Belgian Bulgarian Partners. Dat is misschien niet zo netjes van mij, maar bij momenten breekt het zuur me op als ik aan sommige van onze klanten uit het verleden denk. Ik zou een boek kunnen schrijven over de belevenissen van Belgian Bulgarian Partners met de Belgen. Dat zou best wel eens een komische bestseller kunnen worden.

Ik blijf het een raar gegeven vinden dat Belgie binnen Europa in de top drie van de slechte betalers staat. Helaas ondervinden wij dat hier aan den lijve. En natuurlijk, in Bulgarije zitten dat soort wanbetalers meer dan 2000 kilometers van huis, en in Bulgarije dat paradijselijke oord voelen ze zich best wel veilig. Naar de rechtbank stappen met je vordering moet je hier al niet doen en ze dagvaarden in Belgie en het hier laten uitvoeren is al even zinloos. En daar maakt een bepaalde soort Belg graag en dankbaar misbruik van. Gelukkig bestaat er ook zoiets als de reguliere en de non reguliere incassoburo's in Bulgarije en is de wetgeving hier divers interpreteerbaar. Een leuk land voor wie het kent maar een hel voor de avonturiers. En uiteraard, er zijn ook correcte Belgen, en dat zijn dezen waar Belgian Bulgarian Partners respect voor heeft en zij zijn de reden van ons bestaan, de reden waarom we verder werken.

Een ander raar fenomeen is het feit dat Belgen als ze emigreren of zaken in het buitenland gaan doen, hun haat, wrok en rancune mee exporteren. Dat heb ik bij geen enkel ander volk gemerkt. Zodra je een groepje Belgen tegenkomt binnen een straal van 1 kilometer in het buitenland starten ze met intriges en roddelen ze over elkaar, en meestal zijn het dan nog goeie vrienden uit dezelfde streek. Het is een bizar verschijnsel die je bij geen ander volk zult aantreffen. En dan blijkt de Belg ook nog eens een notoir racist te zijn en dit terwijl ze hier komen zaken doen met de bruin mannen en meestal bij zigeuners terecht komen die ze dan als werknemers naar hun geliefde vaderland exporteren.  Eigen profijt eerst noemt men dat! Alle zigeuners, lees alle zigeuners die in Gent en andere delen van Belgie verblijven zijn er door Belgen geimporteerd als goedkope werkkrachten. Belgian Bulgarian Partners heeft dit al aangeklaagd en blijft dit aanklagen bij de bevoegde instanties. Via ons eigen recruteringskantoor (Beris Recruitments) is nog geen enkele ziguener naar Belgie kunnen verhuizen. Wij behoeden onszelf voor het opwaarderen van het profitariaat, Belgie heeft het al moeilijk genoeg. Hoe dan ook, de partners van belgian Bulgarian Partners zijn Belgen en echte Bulgaren. iedere werknemer die via ons naar Belgie gestuurd wordt gaat ernaartoe met een heen en een terug ticket. Altijd voor een tijdelijke opdracht volgens de europese regels van de detachering.

Ondertussen zijn er al veel cow-boys die een kantoor begonnen zijn in Sofia en omstreken met de bedoeling Belgian Bulgarian Partners te be-concureren. Dit is vooral lachwekkend en eigenlijk ook een beetje zielig. De meeste van die kantoren teren op de know how die ze vergaderd hebben in de tijd dat ze klant waren bij Belgian Bulgarian Partners, ze werken zelfs met onze contracten en dezen waar ik nu aan denk zelfs met een vennootschap die door Belgian Bulgarian Partners opgericht is. Gewoonlijk zijn het ex-klanten die zelfs onder contract staan en eigenlijk hun woord van zakelijke eer verbroken hebben. Niet echt een referentie die op eerlijk zaken doen wijst. Maar soit, het blijft leuk te zien hoe ze nadien op hun bek gaan en hun in Belgie zuurverdiende centen hier komen verbrodden of investeren in doodgeboren projecten die ze van één of andere op geld beluste Bulgaar aangeboden kregen. Het is triest maar ik kan de wereld niet veranderen en hoe dan ook de mens, en in het bijzonder onze geliefde landgenoten de Belg der Belgen, is en blijft een egoistisch beestje die denkt dat de wereld alleen van hem is, een op geld beluste wolf in schaapskleren die probeert de Bulgaar zijn kunstjes bij te brengen maar helaas altijd veel te laat tot de ontdekkig komt dat die Bulgaar zijn kunstjes in een verbeterde vorm  allang meester is.

Maar hoe dan ook, Bulgarije blijft een leuk land om er zaken te doen. De gemiddelde Bulgaar is een aangenaam mens, zeer gastvrij en bijzonder vriendelijk. Sofia is in de vijf jaar dat ik er kom uitgegroeid tot een heuse megastad waar elke seconde van de dag iets te beleven valt. Het toerisme is er in een vlaag van opleving enorm gegroeid en de infrastructuur die deze toeristen de kans geeft de stad aangenaam te verkennen is de laatste 2 jaar naar een hoogstaand nivo geevolueerd. Bulgarije, het arme land van de EU steekt traag maar zeker de andere landen van de EU voorbij en ik voorspel dat over tien jaar dit land niet meer te herkennen zal zijn en dat we dan zullen spreken van het nieuwe Monaco. De arme bevolking verhuisd naar het zogenaamde rijke westen en de rijke westerlingen komen naar het arme Bulgarije.

Er is sneeuw, zee en zon en bergen en de banken zijn klantvriendelijk...meer moet dat niet zijn!