Friday 21 September 2012

Wat u moet weten alvorens naar Bulgarije te reizen

 

Een geldig reisdocument, dat wil zeggen een paspoort of een Belgische identiteitskaart, is nodig om naar het buitenland te kunnen reizen. Het is niet toegestaan om naar het buitenland te reizen met een verlopen reisdocument. Ook als u het reisdocument gebruikt om u te identificeren, dient u een geldig reisdocument te tonen. U kunt zowel een paspoort als een Belgische identiteitskaart bezitten.
Uw reisdocument bevat vanaf 2006 een (contactloze) chip. Met de invoering van de generatie elektronische reisdocumenten voldoet Belgie aan de EU-verordening betreffende normen voor de veiligheidskenmerken van en biometrische gegevens in door de lidstaten afgegeven paspoorten en reisdocumenten (EG nr. 2252/2004 van 13 december 2004).
Of een reisdocument een chip bevat, kunt u zien aan het e-symbool.
Internationaal is afgesproken dat alle reisdocumenten waarin een chip is opgenomen dit symbool hebben.
In de chip is het volgende opgenomen:
  • Uw foto in kleur, de zogenaamde gezichtsopname. Om de pasfoto in de chip te kunnen opnemen in het voor de gezichtsopname vereiste formaat, dient de foto aan de eisen te voldoen, die zijn opgenomen in bijlage L van de paspoortuitvoeringsregelingen, de Fotomatrix Model 2007.
  • Uw naam (voornamen, achternamen en eventuele voorvoegsels), documentnummer, nationaliteit, geboortedatum, geslacht, datum einde geldigheid, land van uitgifte en persoonsnummer (in casu het rijksregisternummer) en type document. Dezelfde gegevens staan ook op de houderpagina en in de machineleesbare strook van het reisdocument.
Zorgvuldig gebruik van het reisdocument
  • Het paspoort en de Belgische identiteitskaart zijn eigendom van de Belgische Staat.
  • Reisdocumenten zijn zeer waardevolle documenten. Ze stellen u in staat om te reizen én u kunt zich er mee identificeren. Het is daarom van het grootste belang dat u zorgvuldig met deze documenten omgaat.
  • Geef de documenten nooit uit handen, tenzij dit door een daartoe bevoegde autoriteit of instantie wordt verlangd! U voorkomt daarmee dat anderen misbruik kunnen maken van uw document.
Zelf wijzigingen aanbrengen in het document maakt het document ongeldig en is strafbaar.
Het veelvuldig of langdurig doorbuigen van reisdocumenten kan beschadigingen van de kunststof pagina en/of de chip tot gevolg hebben. Houd hier rekening mee bij het bewaren van het reisdocument, door het bijvoorbeeld niet in de achterzak van een broek of op een andere wijze gebogen te dragen of op te bergen.