Sunday 24 February 2013

De Bulgaarse keuken ontrafelt


Elke keuken kent een keur aan invloeden van buitenaf. Zo ook de Bulgaarse keuken, beïnvloed door Ottomaanse, Griekse, Servische, Roemeense en Joodse volkeren. In het boekje 40 Bulgaarse recepten staan de recepten van 20 bijzondere Bulgaarse jongeren. Bulgaren die de opbrengsten van het kookboekje bovendien hard kunnen gebruiken.

 20 portretten van Bulgaarse jongeren, omlijst met recepten uit de stevige Bulgaarse keuken. 40 Bulgaarse recepten laat de thuiskok kennismaken met een keuken die we in Nederland niet vaak tegenkomen. Tevens is het boekje ook in een ander opzicht een eyeopener: we maken kennis met de schrijnende omstandigheden waar sommige verstandelijk of lichamelijk gehandicapte kinderen in Bulgarije leven.
Robuuste keuken
Het kookboekje bevat robuuste gerechten als Bulgaarse moessaka afgewisseld met opvallend lichte recepten, zoals koude komkommersoep met walnoten. Nee, het boek is niet handig ingedeeld. Zo weet je al bladerende bijvoorbeeld niet of je bij de voor-, hoofd- of nagerechten kijkt. Wel zijn de recepten omlijst met fijn beeld en slepen de persoonlijke verhalen van de kinderen en jongeren je mee naar een cultuur die qua smaak en beleving nog ver van ons bed staat.
Proef, lees en beleef: 40 Bulgaars recepten is een intrigerend en smakelijk kookboek.
Recept voor Bulgaarse moessaka met gehakt – voor 4 porties
500 gr gehakt
1 kilo aardappelen
1 ui + 2 tomaten
1 tl paprikapoeder
1 tl tsjoebritsa
1 tl gedroogde munt
1 tl (olijf)olie
zout&peper
Voor het korstje:
2 eieren
200 gr (Bulgaarse) yoghurt mespuntje soda biacarbonaat
Bereidingswijze
Pel de uien, snijd de in kleine stukjes en bak ze in 1 eetlepel (olijf)olie tot ze glazig zijn. Voeg het gehakt eraan toe en de kruiden. Schep dit goed door elkaar. Laat het gehakt op een middelhoog vuur circa 6 minuten bakken. Draai het vuur lager.
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Vet een niet al te lage ovenschaal in met boter of olie. Doe daar de aardappelblokjes in en daarna het gehaktmengsel. Schep dit goed door elkaar.
Voeg daarna warm water toe totdat het mengsel net onder staat. Zet de schaal in een voorverwarmde oven (200 grande).
Sla vervolgens de eieren stuk in een schaal, voeg de yoghurt en de soda eraan toe, plus wat zout. Roer dit goed door elkaar. Haal het gehaktmengsel na 30 minuten uit de oven en giet het eier-yoghurt-mengsel er gelijkmatig overheen. Zet de moessaka in de oven en laat 10 tot 15 minuten garen totdat het korstje lichtbruin is.

(bron: http://www.telegraaf.nl)