Saturday 16 March 2013

Algemene informatie over Bulgarije


De Republiek Bulgarije bevindt zich in Europa, in het Oosten van het Balkan schiereiland en is 110 000 km2 groot.
De hoofdstad van de Republiek Bulgarije is Sofia. Sofia is ook de grootste stad in het land.
De officiële taal is de Bulgaarse taal.
De grenzen van Bulgarije zijn:
-          Roemenië (noorden);
-          Servië (noordwesten);
-          Macedonië (zuidwesten);
-          Griekenland (zuid);
-          Turkije (zuidoosten);
-          Zwarte Zee (oosten)
De algemeen lengte van grenzen zijn 2245 km:  1181 km zijn land, 686 km zijn rivier en 378 km zijn zee.
Bulgarije is een divers land, geografie en klimaat,  met landschap van met sneeuw bedekte toppen van de hoogste bergen Rila, Pirin en Stara Planina, tot het milde en zonnige Zwarte Zee kust; van de Donau vlakte in het noorden tot de sterke invloed het mediterrane klimaat in Macedonië en het zuiden van Thracië.
Bulgarije heeft delen van Misia, Thracië en Macedonië. Ongeveer 30% van het land zijn vlaktes, plateaus en heuvels bezetten ongeveer 41%.
Het Zuidwesten van het land heeft een  meer bergachtig karakter, het meest prominent aanwezig zijn de bergen Rila en Pirin. In het Rila gebergte is de hoogste piek Musala. Met zijn 2925 meter is het de hoogste piek van het Balkan schiereiland.
Ten oosten van Rila en Pirin is het lager maar meer uitgebreide Rodope gebergte.
Bulgarije heeft een goed ontwikkeld rivier netwerk van ongeveer 540 rivieren. De meeste van hen zijn kort en hebben lage waterstanden. De Donau is de enige bevaarbare rivier. De langste rivier op het Bulgaars grondgebied is de Iskar. Andere belangrijke rivieren zijn de Struma en de Maritsa.

Het klimaat van  Bulgarije is gematigd, met koude winters en hete zomers. Balkan gebergte, die het land kruisen in twee heeft grote invloed op het klimaat in het hele land - temperaturen in het noorden van Bulgarije zijn lager dan in het zuiden.

In Bulgarije zijn er drie nationale- en elf natuurparken. Bijna 35% van de totale oppervlakte bestaat uit bossen.

Op het moment van het socialisme in de Volksrepubliek Bulgarije steeg de bevolking  naar een hoogtepunt van bijna 9 miljoen mensen. Volgens de definitieve resultaten van de laatste officiële volkstelling in 2011 heeft Bulgarije een bevolking van  7.364.570 mensen. Ongeveer 73% van de bevolking woont in steden, 27% in dorpen. En ongeveer 17% woont in Sofia. Er zijn zeven steden met een bevolking van meer dan 100.000 inwoners: Sofia, Plovdiv, Varna, Burgas, Ruse, Stara Zagora en Pleven.

Bulgarije heeft geen officiëel geloof, de traditionele religie van het land is het orthodoxe christendom. Grootste religieuze minderheidsgroep  is de islam, dan katholicisme en protestantisme.

 85,2% van de bevolking spreekt Bulgaars als moedertaal en dat is de officiële en nationale taal. De Bulgaarse taal is de vroegst schriftelijke vastlegging van de Slavische taal. Het Cyrillische alfabet werd  in Bulgarije geboren.

98,2%/2011/ van de bevolking is gemiddelde geletterd.

Bulgarije heeft een lange traditie in wetenschappelijke disciplines, zoals wiskunde, natuurkunde, informatica, astronomie en geneeskunde.

Bulgaren hebben veel kenmerkende rituelen en een combinatie van heidense en christelijke opvattingen over de wereld en het universum. De meest bekende zijn survakane - typische voor Nieuwe Jaar, hamkane - de eerste zondag voor de vastentijd. Martenitsi voor de gezondheid op de eerste maart. Lazarouvane is de belangrijkste traditie, dan verzamelt het hele dorp, en de jongens zoeken meisjes als echtgenotes.

Pasen is de belangrijkste religieuze feestdag. Met het eerste rood geverfd ei maakt grootmoeder een kruis op de voorhoofden van de kinderen om ze gezondheid te wensen.

Bij Kuker riten worden door mannen verkleed als dieren of typische personages, altijd met maskers op hun hoofd, vaak met klokken aan riemen en jassen met bont naar buiten uitgevoerd. Ze dansen in de straten om de kwade krachten te verjagen.

 Koleduvane is het meest significant in relatie tot de winterse rituele vieringen. De jongens zingen voor gezinsgeluk en een goede oogst.

Nestinarstvoto is een dans op blote voeten over gloeiende kooltjes.