Sunday 17 March 2013

Bulgarije meest eenvoudige belastingsstelsel van de Europese Unie


Het tarief van de vennootschapsbelasting is de afgelopen jaren flink verlaagd. Sinds 1 januari 2007 bedraagt het 10 procent. Door deze verlaging kent Bulgarije samen met Cyprus de laagste vennootschapsbelasting van de EU-landen. Bedrijven zijn volledig belastingplichtig als ze zijn geregistreerd in het land. Bedrijven die via een kantoor of agentschap in Bulgarije opereren, betalen alleen belasting over dat gedeelte van de winst dat via de Bulgaarse bronnen is gemaakt. De vennootschapsbelasting wordt elke maand vooruit betaald. Aan het einde van het financiële jaar wordt de belasting verrekend. De aangifte dient uiterlijk 31 maart ingediend te worden. Bedrijven die investeren in gemeentes met een werkloosheidspercentage van meer dan 50 procent, komen in aanmerking voor een belastingvrije periode van vijf jaar. Dit voordeel geldt alleen als aan alle bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
Bulgarije kent
geen vermogensaanwasbelasting. Deze inkomsten worden bij de gewone winst geteld. Voor verzekeringsmaatschappijen en kansspelbedrijven gelden afwijkende regels.
Winstrepatriëring:
Bulgarije hanteert een liberaal regime voor de repatriëring van winst en kapitaal. Buitenlandse investeerders kunnen vrijelijk buitenlandse valuta aankopen en uitvoeren, als zij kunnen aantonen dat er belasting betaald is en als het gaat om een van de onderstaande gevallen:
·         inkomsten gegenereerd uit investeringen;
·         schadeloosstellingen door de Staat in geval van onteigeningsprocedures;
·         opbrengsten voortvloeiend uit de liquidatie van een investering;
·         opbrengsten voortvloeiend uit de verkoop van een investering;
·         bedragen ontvangen na uitoefening van een deurwaardersexploot.
Deze rechten gelden ook voor buitenlanders die in Bulgarije werken en hun inkomsten willen uitvoeren en voor buitenlanders met een permanente verblijfsvergunning, die geregistreerd zijn als eenmanszaak, deelnemen in een coöperatie of in een vennootschap. Zij moeten wel kunnen aantonen dat de belastingen over de door hen geboekte winsten betaald zijn.