Friday 22 March 2013

Omstreden - de Vereniging Buitenlandse Adel in Nederland


Een paar weken geleden schreef ik over een paar Duitsers die zich tooien met gekochte adellijke titels (en zich weinig koninklijk gedragen). In Nederland schijnen sommige mensen er echter ook wat van te kunnen.
Eergisteren liet de dubieuze Vereniging Buitenlandse Adel in Nederland (VBAN) weer eens van zich horen.

Deze vereniging wordt geleid door een zekere R.A.U. Quast, ook bekend als R.A.U. Freiherr von Quast-Juchter en R.A.U. Juchter van Bergen Quast.

Quast en medeoprichter van de VBAN A.A. (Ritter von) Lutter kwam enkele jaren geleden in het nieuws toen zij stennis schopten omdat de Hoge Raad van Adel weigerde hen in de Nederlandse adel op te nemen.

Dit zou onterecht zijn omdat Quast en Lutter tot de historische Duitse of Tsjechische adel zouden behoren. Deze landen kennen echter tegenwoordig geen officiële adel meer. Daarom komen edellieden uit deze landen ook niet meer in aanmerking om te worden ingelijfd in de Nederlandse adel.

Tot zover de juridische kant, waar volgens mij weinig tegenin te brengen is. Maar zijn “baron von” Quast en “ridder von” Lutter eigenlijk überhaupt wel van adel? Beide proberen hun adellijke afkomst met allerlei geschriften aan te tonen.

Als ik het gedegen artikel Hedendaagse adelspretenties in Nederland. “Freiherr von Quast-Juchter” en “Ritter von Lutter”  (PDF) van R.G. de Neve echter mag geloven, verkopen beide heren kolder. Van een vermeende adellijke afstamming is niets bewezen. Sterker nog, er zijn sterke aanwijzingen dat de twee een potje lopen te liegen.

Ook in HP/de Tijd zijn de (vermeende) nepbaron en nepridder en hun vereniging al eens afgefakkeld:

Namens de Vereniging van Buitenlandse Adel in Nederland bepleit Mr R.A.U. Freiherr von Quast-Juchter in HP De Tijd dat Edwin de Roy van Zuydewijn best baron had kunnen zijn. Zijn betoog zal ik laten voor wat het is, namelijk even betrouwbaar als de afzender. Die heeft geen dubbele naam, is geen buitenlander, geen Von en ook geen Freiherr. Hij is zelfs niet van adel. Voor de gelegenheid noemt Mr Quast zich ditmaal geen doctor of baron, wat hij overigens ook niet is. Een echte vereniging is het ook al niet. Het enige andere lid is iemand met de zelf verzonnen naam Ritter von Lutter. Het is heel amusant, maar geen teken van kwaliteitsjournalistiek dat de Nederlandse pers de onzin van deze twee malloten telkens publiceert.

Waar of niet, het schermen met een adellijke titel blijkt voor veel mensen erg aantrekkelijk. Als je écht van adel bent is daar natuurlijk niets op tegen, maar het voeren van een gekochte of verzonnen adellijke titel is gewoon een beetje zielig.

(bron: www.monarchen.nl)