Saturday 23 March 2013

Type contract voor Bulgaarse management company


Management CONTRACT

De ondergetekenden:

1. De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid <naam B.V.> B.V. gevestigd te <vestigingsplaats B.V.>  te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door <volledige naam> verder te noemen: Partij 1.

1. De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid <naam B.V.> B.V. gevestigd te <vestigingsplaats B.V.>  te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar statutair directeur, <volledige naam Directeur> verder te noemen: Partij 2.


hierna ook wel afzonderlijk genoemd “Partij” en gezamenlijk: “Partijen”


In aanmerking nemende:

  • dat door de algemene vergadering van aandeelhouders van Partij 1 d.d. <datum> is  besloten Partij 2 met ingang van <datum> te benoemen tot statutair directeur van Partij 1:
  • dat partijen de tussen hen bestaande rechtsverhouding in de navolgende voorwaarden en bepalingen nader wensen te regelen.


Verklaren het volgende te zijn overeengekomen:

Artikel 1: Aard overeenkomst

De operationele controle van Partij 1 wordt toegekend aan Partij 2 welke de leidinggevende functie van Partij 1, in ruil voor een managementfee als bedoeld in artikel 2, zal vervullen. Partij 2 is met ingang van <datum>  benoemd tot statutair directeur van Partij 1. Partij 2 is hiermee verantwoordelijk voor alle verplichtingen en taken, en heeft recht op alle rechten en bevoegdheden, die in de statuten van Partij 1 aan de directeur zijn opgelegd, respectievelijk toegekend. Partij 2 is voorts verplicht alles te doen en na te laten wat een goed directeur behoort te doen en na te laten. Partij 2 zal zich naar beste vermogen inzetten om de belangen van Partij 1 zoveel mogelijk te bevorderen.

Artikel 2: Managementfee


  1. Als managementfee ontvangt Partij 2 met ingang van <datum> maandelijks een bedrag van € <bedrag in cijfers> (zegge: <bedrag in letterss>  ) exclusief BTW.
  2. Partij 1 zal verder maandelijks de door Partij 2 in het belang van Partij 1 gemaakte onkosten vergoeden op basis van de door Partij 2 ingediende en gespecificeerde declaraties en bescheiden.
  3. Facturering geschiedt eens per <tijdsspan, bijvoorbeeld kalendermaand>. Op de factuur zal de BTW afzonderlijk worden gespecificeerd. Na controle en goedkeuring door Partij 1 zal Partij 1 uiterlijk binnen <aantal dagen> dagen na de factuurdatum de factuur voldoen.

Artikel 3: Wederzijdse geheimhouding

Partijen merken hierbij aan dat de verkregen informatie voortvloeiende uit dit management contract vertrouwelijk is, tenzij zij beide bepaalde informatie expliciet als niet vertrouwelijk hebben aangemerkt. Partijen zullen de Informatie geheim houden en niet in enige vorm meedelen of doorgeven aan derden. Partijen zullen de Informatie uitsluitend bekend maken aan hun werknemers voor zover deze daarvan kennis moeten nemen voor het realiseren van de Partij 1 en Partij 2 opgestelde doelen. Partijen zijn tot geheimhouding van de Informatie gehouden voor de duur van <Duur geheimhouding> jaren na de dag waarop de betreffende Informatie door de wederpartij is verstrekt, of totdat de verstrekte gegevens van openbare bekendheid zijn geworden, buiten toedoen of nalaten van de partij die de Informatie heeft ontvangen. Een partij is echter niet tot geheimhouding verplicht betreffende die delen van de door de wederpartij verstrekte Informatie waarvan zij ten genoegen van de wederpartij kan aantonen dat deze reeds van openbare bekendheid waren dan wel reeds in haar bezit waren voordat deze Informatie van de wederpartij werd ontvangen, dan wel via een derde, niet tot geheimhouding verplichte partij in haar bezit zijn gekomen.

Artikel 4: Taakverdeling algemeen

1.     De aandeelhouders van Partij 1 oefenen via de Algemene vergadering voor aandeelhouders alle bij wet en statuten toegekende taken uit, onverminderd het bepaalde in het tweede en derde lid.
2.     Partij 2 oefent de door Partij 1 opgedragen en in dit management contract vastgelegde taken en bevoegdheden uit namens en onder de verantwoordelijkheid van Partij 1.
3.     Partij 1 kan Partij 2 nadere aanwijzingen en richtlijnen geven voor de wijze waarop de opgedragen taken moeten worden uitgevoerd.
4.     Partij 1 kan gemotiveerd de overdracht van taken en/of bevoegdheden te allen tijde ongedaan maken.

Artikel 5: Taken Partij 1

1.     Partij 1 volgt de uitvoering van het beleid en toetst deze uitvoering marginaal aan het beleidsplan.
2.     Partij 1 voert functionerings- en beoordelingsgesprekken met Partij 2.

Artikel 6: Taken Partij 2


1.     Partij 2 is onder verantwoordelijkheid van Partij 1 belast met de bewaking van de grondslag en de realisatie van het doel van Partij 1 als vastgelegd in het beleidsplan.
2.     Partij 2 ziet toe op de naleving van wettelijke bepalingen, vastgestelde procedures en gemaakte afspraken.
3.     Partij 2 vertegenwoordigt Partij 1 in externe overleggen in overeenstemming met daarover gemaakte afspraken.
4.     Partij 2 is voorzitter van het directeurenoverleg.
5.     Partij 2 is verantwoordelijk voor het vaststellen en uitvoeren van het beleidsplan.

Artikel 7: Looptijd en beëindiging


  1. Deze overeenkomst is aangegaan voor onbepaalde tijd en kan door ieder van de partijen te allen tijde worden beëindigd door opzegging aan de wederpartij met inachtneming van een opzegtermijn van <aantal maanden> maanden, tenzij anders door beide partijen overeengekomen.
  2. Indien een van de partijen een of meer van haar uit deze overeenkomst voortvloeiende  verplichtingen niet, niet tijdig of niet behoorlijk nakomt en niet binnen dertig dagen nadat de andere partij haar schriftelijk in gebreke heeft gesteld alsnog voor een juiste nakoming van deze overeenkomst zorg draagt zal de andere partij deze overeenkomst kunnen opzeggen zonder tot inachtneming van enige opzegtermijn gehouden te zijn.
  3. Ieder van de partijen is bovendien gerechtigd deze overeenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen indien de andere partij failliet wordt verklaard, surseance van betaling aanvraagt. Een regeling met al haar crediteuren treft of wordt ontbonden.
  4. Iedere opzegging moet gescheiden bij een aan de wederpartij gericht aangetekend schrijven, dan wel deurwaardersexploot.
  5. Het bepaalde in lid 2 van dit artikel laat onverlet de mogelijkheid van ieder der partijen tot het instellen van andere rechtsmiddelen.

Artikel 8: Overmacht

Geen partij is aansprakelijk voor buitengewone omstandigheden die de nakoming van deze overeenkomst verhinderen, en die niet aan een der partijen zijn toe te rekenen. Hieronder zullen (indien en voorzover deze omstandigheden de nakoming onmogelijk maken of onredelijk bemoeilijken) mede zijn begrepen: stakingen in andere bedrijven dan die van partijen, wilde stakingen of politieke stakingen; een algemeen gebrek aan benodigde grondstoffen en andere voor het totstandbrenging van de overeengekomen prestatie benodigde zaken of diensten; niet voorzienbare stagnatie bij toeleveranciers of andere derden waarvan een der partijen afhankelijk is.

Artikel 9: Vertrouwelijke gegevens

Beide partijen zijn gehouden tot geheimhouding van alle gegevens, afkomstig van de andere partij,  welke als vertrouwelijk zijn aan te merken.

Artikel 10: ongeldig, nietig of onuitvoerbaar


Indien een bepaald artikel, of enkele bepaalde artikelen van deze overeenkomst of een op deze overeenkomst gebaseerde aanvullende overeenkomst ongeldig, nietig of onuitvoerbaar is, zal dat artikel of deze artikelen geacht worden niet te bestaan en zullen de andere artikelen rechtsgeldig blijven.

Artikel 11: Nederlands Recht

Op deze overeenkomst is het Nederlandse recht van toepassing. Geschillen voortvloeiende uit deze overeenkomst die niet behoren tot de competentie van de kanton rechter, zullen worden onderworpen aan de bevoegde rechter in de plaats van de vestiging van Partij 1.

Artikel 12: Contactgegevens

Voor dit contract dient informatief contact onderhouden te worden met de toegewezen persoon van partij 1 <naam toegewezen persoon partij 1> en van partij 2 <naam toegewezen persoon Partij 2>

 

Artikel 13: Concurrentiebeding

1.     Het is de Partij 2 verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Partij 1 binnen een tijdvak van <aantal jaren, LET OP! STERK VERANDERENDE WETGEVING BETREFFENDE MAXIMUMTERMIJN COCURRENTIEBEDING>  jaren na beëindiging van dit management contract met betrekking tot de activiteiten van Partij 1, in enigerlei vorm een zaak, gelijk, gelijksoortig of aanverwant aan die van Partij 1 vestigen en/of te drijven, hetzij direct, hetzij indirect, alsook financieel in welke vorm ook bij een dergelijke zaak belang te hebben of daarin of daarvoor op enigerlei wijze werkzaam te zijn, hetzij tegen vergoeding hetzij om niet.
2.     Bij overtreding van het in lid 1 omschreven verbod verbeurt de Partij 2 ten opzicht van Partij 1 een direct opeisbare boete van <bedrag in euro’s, zege: volledig uitgeschreven (Partij 2 10000 euro, zege tienduizend euro>  te vermeerderen met een boete <bedrag in euro’s, zege: volledig uitgeschreven (Partij 2 5000 euro, zege vijfduizend euro> voor elke dag dat de Partij 2  in overtreding blijft, onverminderd de bevoegdheid van Partij 1 de werkelijk geleden schade te vorderen.

Artikel 14: Slotbepaling


  1. Partijen verklaren over en weer verbintenissen uit deze overeenkomst bij deze te aanvaarden en alle medewerking te verlenen aan de uitvoering of toepassing van deze overeenkomst en alle handelingen te verrichten welke in de ruimste zin daarmee verband houden.
  2. Afwijkingen en aanvullingen op deze overeenkomst zijn slechts geldig en juridisch bindend indien deze schriftelijk zijn overeengekomen.

Aldus in <aantal exemplaren>voud opgemaakt en getekend, te <plaats van tekening> op <datum van tekening>.

Handtekening                                                                                      Handtekening
Partij 1                                                                                                Partij 2

(zet handtekening)                                                                                (zet handtekening)


Bijlage: Beleidsplan Partij 1