Saturday 16 March 2013

De Slaven en de Bulgars: de eerste Bulgaren


 De Bulgars waren een krijgslustige stam uit centraal Azië.

Vanaf 200 v. Chr kregen de Romeinen de overhand in Europa. Rond 50 na Chr waren de leefgebieden van de Thracische stammen veroverd, en hadden de Romeinen de provincies Thracië in het Zuiden en Moesia in het noorden gecreëerd.

Tijdens de Romeinse overheersing begonnen de Slaven naar het Balkan gebied te migreren. De Slaven ware een grote stam afkomstig uit het Oosten van de Ukraine. Door de interesse van de Slaven in het Christendom lieten de Romeinen toe dat deze vredelievende mensen zich in het huidige Bulgarije vestigden. De Slaven werden het meest machtige volk in de Balkans, tot de komst van de Bulgars in de tweede helft van de 6de eeuw.

De Bulgars kwamen uit Centraal Azië en waren een krijgslustige stam. Onder leiding van Khan (koning) Asparuh namen ze geleidelijk de macht over van de Slaven en verdreven de Romeinen uit het gebied.

De Bulgars namen de taal en de cultuur van de Slaven aan. Deze twee volkeren zijn samengesmolten en hebben de eerste Bulgaren gevormd.

Een tijd van welvaart volgde, en het Bulgaarse koninkrijk werd het grootste op het Europees continent. Op het hoogtepunt strekte het Bulgaarse rijk zich uit van Griekenland in het Zuiden, tot de Ukraine in het Noorden, en van de Zwarte Zee in het Oosten tot de Adriatische zee in het Westen.

Maar rond 1400 na Chr. waren de Ottomanen (turken) een gedisciplineerde en indrukwekkend grote oorlogsmacht geworden. Rond het midden van de 15de eeuw was Zuid-oost Europa onderdeel geworden van het Ottomaanse rijk, een situatie die 500 jaar zou duren.