Saturday 23 March 2013

Informatie voor Nederlanders (maar ook voor Belgen) op doorreis in Bulgarije


Informatie op doorreis in Bulgarije

Informatie voor Nederlanders op doorreis in Bulgarije
1.
Plan uw reis en vermijd lange wachttijden: zorg dat u niet tijdens de topdrukte (de weekeinden na het begin dan wel voor het eind van de schoolvakanties in Nederland en Duitsland) bij de grens arriveert. Houdt rekening met de slechte toestand van sommige wegen in Bulgarije (bijvoorbeeld de ringweg rond Sofia).
2.
Gedraagt u als een goede gast en houdt u altijd aan de regels; het is uw verantwoordelijkheid om op de hoogte te zijn van de regels. Een paar van de belangrijkste regels zijn:
a.
Nederlanders moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Neem geen mensen (zonder de juiste papieren) in de auto mee. Dat kan leiden tot de arrestatie van alle inzittenden wegens mensensmokkel. De auto kan gevorderd worden als bewijsmateriaal.
b.
Koop een wegenvignet aan de grens of bij een benzinestation vlak na de grens. Er is voor personenauto’s geen dagvignet, maar enkel een weekvignet of meer. Het weekvignet kost 10 lev/5 € (houd er rekening mee dat u verzocht kan worden in leva te betalen). Voor grotere voertuigen (bijvoorbeeld 8 zitplaatsen of meer) zijn dagvignetten verkrijgbaar voor 13 lev/7 €. Het weekvignet kost dan 43 lev/22 €. Een overzicht van de verschillende prijzen is te vinden op borden aan de grens. Het niet hebben van een vignet kan u op een boete van 100 lev komen te staan.
c.
Houdt u aan de aangegeven invoerbeperkingen. Let erop dat u per persoon maximaal €10.000 contant geld vrij mag invoeren en dat u beperkt sieraden, tabakswaren en drank mag invoeren (bijv. twee pakjes (!) sigaretten). Hebt u meer dan de toegestane hoeveelheden, dan moet u dat declareren. Doet u dat niet dan kan u een boete worden opgelegd en kunnen de goederen in kwestie en ook uw auto in beslag worden genomen.
d.
Houdt u aan de verkeersregels en de aanwijzingen van de autoriteiten. Boetes voor te snel rijden (tenzij anders aangegeven maximaal 120 op de snelweg, 90 buiten en 50 binnen de bebouwde kom) en te veel aan alcohol in het bloed zijn hoog; bij overtredingen kan in bepaalde gevallen uw rijbewijs (tijdelijk) afgenomen worden. Andere belangrijke regels: alle inzittenden dienen veiligheidsgordels te dragen; mobiel bellen door de bestuurder is verboden; kinderen in een kinderzitje; onder de 12 niet voorin. In uw auto dienen een fluorescerend hesje, een waarschuwingsdriehoek, een EHBO-set en een brandblusapparaat aanwezig te zijn.
3.
Grensovergang: Dit jaar zullen uw paspoort (grenscontrole) en de inhoud van uw auto (douane) gelijktijdig gecontroleerd worden bij de grensovergangen Kalotina, Kapitan Andreevo en Lessovo om de controles te verkorten en het vragen om steekpenningen moeilijker te maken. Auto’s met een Nederlands nummerbord en alleen EU-burgers, hun (bewezen) familieleden of mensen die (op grond van bv. een verblijfsvergunning) vrij mogen reizen binnen de EU kunnen aansluiten in de rij voor “EU PASSPORTS”. Alle overige auto’s dienen aan te sluiten in de rij “ALL PASSPORTS”. Aan de grens vinden geen controles plaats van gezondheidscertificaten. In principe hoeft u aan de grens niets te betalen, tenzij u geld of goederen boven de gestelde douanelimieten wilt importeren (zie hierboven). Ondervindt u toch problemen kaart dit dan aan bij de dienstdoende chef van de grenspost.
4.
(Verkeers)boetes: Verkeersagenten dragen een donkerblauw uniform en een geel hesje en rijden in een witte Opel Astra met vleugel met blauwe letters “POLICE”. Snelheidsboetes kunnen alleen worden uitgeschreven op basis van een met een (mobiele) snelheidsradar geconstateerde overtreding, d.w.z. dat de gemeten snelheid op het schermpje van de radar zelf zichtbaar moet zijn. Voor een boete boven 50 lev (of wanneer u protest wilt aantekenen) moet u mee naar het politiebureau. Boetes kunnen bij ieder willekeurig bankkantoor in Bulgarije worden betaald op het aangegeven rekeningnummer. U betaalt een boete dus nooit contant aan de agent of in het politiebureau! Bij alle Bulgaarse grensovergangen zijn faciliteiten om 24 uur per dag, 7 dagen in de week uitstaande boetes te betalen.
5.
In geval van corruptie: Bied nooit zelf steekpenningen aan; dit is strafbaar. Als u om steekpenningen gevraagd wordt, weiger dan, noteer zoveel mogelijk gegevens (dienst waar de persoon voor werkt, naam/badgenummer, nummerbord dienstauto, plaats, tijdstip, omgeving) en dien zo snel mogelijk een klacht in. Bij problemen aan de grens kunt u daarvoor gebruikmaken van de klachtenboxen ter plekke. Gaat het om een grensbewaker of een politieagent, dan kunt u uw klacht registreren op http://nocorr.mvr.bg. Klachten over de douane kunt u registreren op http://www.customs.bg/en/signal. Op deze website worden anonieme klachten niet behandeld. U kunt uw klachten ook melden bij het Inspraakorgaan Turken (IOT) en/of de ANWB in Nederland. Zij kunnen uw klacht doorgeleiden. Het indienen van een anonieme klacht zal vrijwel zeker geen gevolgen hebben. Is uw klacht niet anoniem bedenk dan dat deze kan leiden tot strafrechtelijk onderzoek waarin u gedagvaard kunt worden om verplicht als getuige op te treden.
6.
Bij nood en ongeval: Bel in noodgevallen met de consulaire afdeling van de Nederlandse ambassade in Sofia (+359 (0)2 8160330; buiten reguliere werktijden wordt u doorverwezen naar een noodtelefoonnummer). De website van de ambassade is www.netherlandsembassy.bg. Bij een ongeval kunt u 112 bellen waar u in het Bulgaars of het Engels, en afhankelijk van de personele bezetting op het moment dat u belt ook andere talen, te woord kunt worden gestaan.
7.
Voor aanvullende informatie: Hoewel bij de opstelling van het bovenstaande de grootst mogelijke zorgvuldigheid is betracht, kunnen aan dit door de Nederlandse ambassade in Sofia opgestelde overzicht geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie wordt u doorverwezen naar de brochure “Travelling in Bulgaria” van het Bulgaarse Ministerie van Binnenlandse Zaken (http://www.mvr.bg/en/Guide/traveling.htm). Voor specifieke vragen is het advies om contact op te nemen met de Bulgaarse ambassade in Den Haag (070-3503051; info@embassy-bulgaria.nl). In Nederland kunt u contact opnemen met het Inspraakorgaan Turken (www.iot.nl) en/of de ANWB (www.anwb.nl).

Nuttige telefoonnummers

Nederlandse ambassade te Sofia, Bulgarije – Consulaire Afdeling
+359 (0)2 8160330
Alarmnummer 112 (in verschillende talen)
112
Melden corruptie bij Grenspolitie en/of Verkeerspolitie
+359 (0)2 9822222
Melden corruptie bij Douane
+359 (0)2 9859 4504
+359 (0)2 9859 4496