Monday 25 March 2013

De Euro


De euro is het wettige betaalmiddel van zo'n 331 miljoen mensen in 17 EU-landen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.
Het symbool van de euro is €. De eurobiljetten zijn in alle landen gelijk. Elk land geeft echter zijn eigen euromunten uit. Een van beide zijden is steeds hetzelfde, op de andere staat een kenmerkend nationaal ontwerp. De euro wordt niet alleen in de landen van de "eurozone" gebruikt, maar ook in overzeese gebieden zoals de Azoren, de Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla, Frans Guyana, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Réunion en Saint Pierre en Miquelon.
Monaco, San Marino en Vaticaanstad gebruiken met goedkeuring van de EU de euro als nationale munteenheid. Zij mogen een bepaald aantal euromunten slaan met hun eigen nationale ontwerp. In een aantal landen en gebieden wordt de euro de facto als munteenheid gebruikt, zoals in Andorra, Kosovo en Montenegro.