Sunday 24 March 2013

Bank mag zwart geld van klant aanvaarden

Banken riskeren geen vervolging meer als ze zwart geld van hun klanten aannemen. Tenminste, zolang er geen sprake is van facturenzwendel of nog ergere vormen van fiscale fraude. Daarover bereikte de federale regering vrijdag een principeakkoord, zo bericht De Tijd zaterdag, op basis van informatie in regeringskringen.

Met de regeling wil de regering anticiperen op de afschaffing van de effecten aan toonder, op 1 januari 2008, aldus De Tijd.

Al jaren kampen de banken met een grote rechtsonzekerheid. Enkel klanten die ze verdenken van 'ernstige en georganiseerde' belastingfraude, moeten de banken aangeven bij de antiwitwascel. Zo'n melding bevrijdt hen van vervolging. Zo'n meldingsplicht is er niet als klanten komen aandragen met zwart geld uit 'gewone' belastingontduiking (bv. geknoei met een nalatenschap). Maar de banken en hun 40.000 loketbedienden riskeren dan wel een veroordeling voor de 'heling' van zwart geld.

Al maanden zoekt de Senaatscommissie Justitie - en sinds enkele weken ook de regering - naar een oplossing. Vrijdag is er in de regering een principeakkoord bereikt, aldus De Tijd. Zo zullen banken nog enkel vervolgd kunnen worden voor heling als ze zwart geld aanvaarden dat de vrucht is van ernstige en georganiseerde fraude. Dus niet meer bij kleinere fiscale fraude, zoals het ontduiken van successierechten.

Bron: De Morgen (http://www.demorgen.be/dm/nl/geld/economie/381524)