Monday 28 January 2013

Procedure voor de registratie ven een auto in Bulgarije


1.Procedure voor de registratie ven een auto in Bulgarije, verzekeringen te betalen voor het bezitten van een auto en de boekhoudkundige details voor het bezitten van een auto op naam van een Bulgaarse vennootschap.
Voor de registratie van een auto in het “Bulgaarse departement verkeerspolitie” (BTPD):
1.1 Ten eerste moet je een TPL verzekering hebben en betalen met of zonder groene kaart afhankelijk van uw verzoek. Als u van plan bent om ook met de auto in het buitenland te rijden is het beter om een groene kaart aan te vragen. De kosten voor deze verzekering zijn afhankelijk en verschillen naar gelang van het volume van de motor van de auto. De TPL is één jaar geldig en moet worden vernieuwd na de vervaldag.
1.2. Daarna heb je bepaalde documenten nodig zoals: verkoopsovereenkomst van de auto, factuur voor de verkoop van de verkoper, alle autopapieren (certificaat van de auto, enz.).
1.3. Certificaat van de goede status van de onderneming en de onderneming stempel.
1.4. Alle documenten vermeld hierboven moeten kopieën hebben gecertificeerd als "gewaarmerkt afschrift" met de stempel van het bedrijf. Met de hierboven vermelde  documenten moet je naar de BTPD gaan met de auto.
1.5. Daar betaal je eerst de eco-belasting, welk bedrag afhangt van de omvang van de motor van de auto
1.6. Dan worden alle documenten en hun kopieën samen met het betalingsbewijs van de eco-belasting ingediend voor een controle bij het registratiebureau waar een werknemer alles nakijkt, een intern aanvraagformulier invult en u een taks geeft ter betaling voor de verwerking van de documenten.
1.7. Na betaling van de taks voor de verwerking van de documenten moet u terugkeren naar het registratiebureau waar u een referentienummer ontvangt voor het  politie loket.
1.8. Dan ga je naar het politie loket met alle documenten en het referentienummer waarbij een politieagent alle documenten van u overneemt en u enkel het  referentienummer laat behouden.
1.9. Bij het politie loket passeert de auto een technische keuring. Bij de keuring hoort ook de afgifte van de nieuwe nummerplaat en het certificaat van de auto. Als alles bij de technische keuring in orde is en nadat u de oude nummerplaten teruggegeven hebt, krijgt u de nieuwe nummerplaten en het certificaat van de auto. Het certificaat van de auto bestaat uit een klein en een groot certificaat. Hou er rekening mee dat de grote niet in de auto moet liggen. Als er problemen zijn met de auto, geeft u de oude kentekenplaten terug, krijgt u voorlopige platen en een voorlopig certificaat van de auto, maar deze zijn slechts 1 maand geldig gedurende dewelke u de problemen met de auto moet oplossen en opnieuw een technische keuring moet passeren. Als alles in orde is na de tweede technische keuring, ontvangt u nieuwe permanente kentekenplaten en een permanent certificaat van de auto.
1.10. Houd er rekening mee dat het voor ons zeer belangrijk is om van tevoren te weten wat de kentekenplaten van de auto zijn – platen voor permanent gebruik of tijdelijke transitplaten met beperkte periode. De tijdelijke kentekenplaat wordt geretourneerd naar de BTPD maar voor permanente kentekenplaten, verleent de BTPD een speciaal certificaat. Dit speciale certificaat wordt nadien gewaarmerkt bij de strafrechtelijke politie en vervolgens bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarna moet u het certificaat indienen bij uw Belgische gemeente en de auto uitschrijven om niet langer de belasting erop te moeten betalen. Deze procedure neemt ongeveer een maand in beslag en het kan worden gedaan door een gevolmachtigd persoon met expliciete notaris volmacht.
1.11. Registratie bij de gemeente - na de inschrijving van de auto op de BTPD moet de auto worden geregistreerd bij de gemeente waar het bedrijf is geregistreerd, met kopie van het certificaat van de auto, het contract van de verkoop van de auto en de factuur van aankoop (alle documenten origineel met één exemplaar gecertificeerd met de stempel van het bedrijf). Vul dan een aanvraag in en de werknemer geeft u een ticket met het bedrag van de lokale autobelastingen voor betaling voor het huidige jaar. Deze procedure kan worden gedaan door een gevolmachtigd persoon met expliciete notarisvolmacht.  Voor alle procedures met betrekking tot de registratie van de auto bij het BTPD, tijdelijke nummerplaten en de registratie bij de gemeente kan u een gevolmachtigd persoon met expliciete notarisvolmacht aanwijzen om dit alles voor u in orde te maken. Alleen voor de registratie op de BTPD is uw aanwezigheid nodig.


1.12. Soort verzekeringen - de eerste is een verplichte verzekering al genoemd in de  wettelijke aansprakelijkheid (groene kaart). Deze verzekering geldt alleen voor verkeersongevallen en dekt de schade van de getroffen auto, niet van degene die het ongeval veroorzaakt. De prijs van deze verzekering wordt bepaald door het volume van de motor van de auto. De tweede autoverzekering, Kasko genoemd, is niet verplicht. Deze dekt niet alleen auto-ongelukken, maar ook schade, veroorzaakt door natuurrampen, brand of diefstal. Bij een Kasko verzekering maakt het niet uit wie verantwoordelijk is geweest, bijvoorbeeld voor een auto-ongeluk (u of de andere bestuurder) uw schade zal worden gedekt door de verzekeringsmaatschappij. De  autoverzekering Kasko is gemaakt voor uw eigen bescherming in het geval je door een andere bestuurder geraakt wordt en hij vluchtmisdrijf pleegt. In dit geval dekt TPL (groene kaart) niet de kosten van de schade. De prijs van Kasko zal worden bepaald door de marktprijs van de auto.

1.13. Boekhouding van de auto.
Om wettelijk in orde te zijn wat de overeenkomst voor de aankoop van de auto betreft, moet de Bulgaarse vennootschap  het aankoopcontract en een factuur in de archieven van het bedrijfsbestand bewaren. Aankoop van een auto is niet een uitgave van het bedrijf maar een activa. De kosten die ontstaan betreffen de belastingen voor de registratie van de auto, kosten voor gasolie, parking enz. Andere kosten ontstaan uit de auto als een activa zijn gerelateerd aan de jaarlijkse afschrijving van de auto. Het percentage van de afschrijving van een auto is 25% van de prijs per jaar. Dit betekent dat als de auto BGN 20 000 kost per op factuur, bijvoorbeeld, de afschrijving per jaar BGN 5 000 zal worden en per maand BGN 416.67. Dit betekent dat u de kosten voor de afschrijving aan het einde van het jaar van uw inkomen kan aftrekken. Wanneer u de auto verkoopt kunt u deze niet  verkopen onder het saldobedrag op het moment van verkoop. Het saldobedrag is het bedrag van de aankoop van de auto na aftrek van de afschrijving voor de periode van het bezit van de auto. Bijvoorbeeld als u de auto op 1 januari 2013 koopt en besluit om hem te verkopen op 20 mei 2015 kun je niet verkopen voor minder dan BGN 12'916.61. Op het moment van uitschrijving van de auto uit de activa van uw bedrijf als u verkoopt voor BGN 15'000 bijvoorbeeld dat heb je een winst van BGN 2'083.39.
1.14. Hou er rekening mee dat de kosten voor BTPD ongeveer BGN 200 zijn en eenmalig te betalen. De jaarlijkse betalingen voor de auto zijn: TPL - BGN 200, Kasko - BGN 2000 en lokale gemeentebelastingen - BGN 300. De opgegeven jaarlijkse kosten zijn een oriëntatie en kunnen variëren afhankelijk van het volume van de motor van de auto.