Tuesday 13 August 2013

Oplichting met Bulgaarse vennootschappen

Het kan meevallen in het leven en het kan al eens tegenvallen. Zo ook met het aanwerven van zelfstandige agenten of ander personeel. Je leert hen de knepen van het vak, je haalt ze naar Bulgarije, leert hen de voordelen van het land kennen en je geeft hen alle adviezen gratis mee. En soms worden die agenten zelfs vrienden. En daar wringt het schoentje. zoals Jaques Mesrine (berucht Franse gangster) ooit zei: Heer, bescherm me voor mijn vrienden, mijn vijanden neem ik voor eigen rekening. En dat moet je helaas letterlijk interpreteren. Je vijanden maken lawaai en die weet je zitten als het nodig is, de vrienden heulen met je mee en daar is het kwaad moeilijker te ontdekken.

Waarom dit blogje? Heel eenvoudig om wie zaken wil doen in Bulgarije er letterlijk op te wijzen dat vriendschappen sluiten met personeel niet gewenst is. Een gezonde afstand bewaren is de gouden raad. Wat zelfstandige agenten betreft is het zeker opletten geblazen. Voor je het weet kom je bedrogen uit. De meeste van de concurrenten die werkzaam zijn op Belgisch/Bulgaarse bodem zijn door Belgian Bulgarian Partners opgeleid. Letterlijk zelfs. Sommigen boeren goed en houden zich aan regels zoals eerlijkheid en de juiste informatie geven. Maar er zijn er dan weer anderen die geld rieken en niks anders doen dan scammen m.a.w. vennootschappen oprichten voor klanten in eigen naam en zo toegang krijgen tot de bankrekeningen van die klanten. Als de klant het ontdekt is het meestal te laat. Er worden documenten in twee talen opgemaakt en het Bulgaars correspondeert meestal niet met het Engels en ja, daar zit de scamming. In Bulgarije, voor de trade register en voor de court is enkel het Bulgaars belangrijk. Dus, het spelletje bestaat erin dat de vennootschap effectief opgericht wordt, de klant tekent beide versies, de Bulgaarse versie wordt online ingediend bij het trade register (en vaak zelfs de twee versies-ze verstaan er daar toch de botten niet van) en de klant betaald. Meestal moet ie zich zelfs niet verplaatsen, hij krijgt het btw nummer per email toegestuurd en pas veel later, als het te laat is, ontdekt hij dat hij opgelicht is.

Helaas, deze praktijken zijn schering en inslag in het Bulgarije verhaal. Onlangs kreeg een zekere P.V. uit Tielt maar momenteel wonende in Kortrijk een straf van 5 jaar effectieve gevangenisstraf in Belgie voor gelijkaardige feiten bij de verkoop van chalets in Belgie, nu doet hij hetzelfde verder maar dit keer met Bulgaarse vennootschappen en samen met een gloednieuwe vriendin, dus een onbekende naam om te misbruiken. De klant dokt vriendelijk meestal meer dan 3000 euro af om later te ontdekken dat hij lucht gekocht heeft. En ja, dan komen ze nogal vaak bij Belgian Bulgarian Partners terecht met hun probleem, en na een check door ons is de conclusie meestal dat er helaas niks aan te doen valt. Een nieuwe vennootschap oprichten is dan meestal de enige oplossing en hopen dat er met de andere waar ze vaak een kleine participatie in hebben en meestal ook zaakvoerder en dus verantwoordlijke in zijn niet gefraudeerd wordt.

Ja, agenten opleiden en vertrouwen is een schone zaak, maar helaas het kan zich tegen je bedrijf keren. Velen kunnen de smaak van het geld verdienen niet aan en willen algauw de hele pot voor henzelf. Gelukkig komt boontje ALTIJD om zijn loontje en is er zoiets als een natuurwet die ervoor zorgt dat lafheid, laagheid, hebzucht bestraft worden. m.a.w., wens je concurrent geen kwaad, doe niet wat hij je aandoet, de natuur gaat zijn gangetje...

Voor personeel gelden dezelfde regels, gezond wantrouwen kan een schone deugd zijn. En, wij bij Belgian Bulgarian Partners weten dat het origineel altijd beter is dan de kopie.