Friday 23 August 2013

Een vennootschap oprichten in slechts 3 dagen?

Het e-depot  – of het Elektronisch Depot – kan een vennootschap in slechts 3 dagen opricht worden. Dankzij e-depot wordt de doorlooptijd die vereist is voor de oprichting van een onderneming maar liefst 53 dagen korter!  Weg met de zware administratie, de vele formulieren en de lange wachttijden voor de afhandeling van de dossiers.
Dankzij e-depot kan een ondernemer bij de notaris de oprichtingsakte voor zijn bedrijf ondertekenen en kan deze laatste deze neerleggen in alle administratieve databanken. E-depot heeft als doel om de notarisverrichtingen bij de oprichting van een vennootschap met een minimum aan administratieve lasten uit te voeren. Het basisprincipe hierbij is het hergebruik van alle informatie die op één of andere manier aanwezig is binnen de publieke administratie.

E-depot wordt momenteel gebruikt door 1.300 notarissen. Maandelijks worden er ongeveer 2.200 ondernemingen opgericht waarvan 25 % automatisch verloopt via de e-depot toepassing. Het initiatief bestaat al sinds 2006. Sinds dan is de toepassing uitgebreid met bijkomende functionaliteiten en steeds verder geëvolueerd.

E-depot past binnen de ambitie van de regering om de efficiëntie van de overheidsdiensten en de samenwerking met hun partners te optimaliseren. Door dit initiatief behoort België tot de koplopers in Europa. E-depot werd ook bekroond met een BelgIsche e-Gov award en een Europees ‘Good Practice’ label.



Meer informatie?

Luc Gathy (F), +32 (0)2 289 00 70, luc.gathy@premier.fed.be


Erwin De Pue (N), +32 (0)2 289 00 73, erwin.depue@premier.fed.be