Wednesday 2 October 2013

Gabrovo (Bulgaars: Габрово)

Gabrovo (Bulgaars: Габрово) is een stad in Bulgarije met 63.004 inwoners (31 dec 2005). Het is de hoofdstad van de oblast Gabrovo. Gabrovo strekt zich uit langs de rivier de Jantra en ligt nabij het geografische middelpunt van het land.

Gabrovo ontstond aan een belangrijke handelsroute, die van de Donau over de Sjipkapas naar het zuiden liep. De stad was in de 19de eeuw een van de centra van de nationale Bulgaarse wedergeboorte. Ze ontwikkelde zich aan het eind van die eeuw tot een belangrijk centrum van textielindustrie, het Manchester van Bulgarije. Sinds 1995 heeft Gabrovo een technische universiteit.

De legendarische stichter van de stad is de smid Ratsjo (Ratsjo Kovatsja), voor wie op een rots in de Jantra een standbeeld is opgericht. De inwoners van Gabrovo staan in Bulgarije bekend om hun zuinigheid en hun humor. In het sinds 1972 bestaande Huis van Humor en Satire (Dom na choemore i satirata) vindt een tweejaarlijks humor- en satirefestival plaats.

Gabrovo was in 1935 de geboortestad van Christo Vladimirov Javacheff, die vooral dankzij zijn ingepakte gebouwen waarschijnlijk de bekendste Bulgaarse kunstenaar van zijn tijd is geworden.